Det visar ny statistik från Kronofogden där vräkningarna i Norrköping har ökat men vräkningar där barn är inblandade har minskat, visar statistik som Nyhetsbyrån Sirén har tagit del av. 2015 verkställdes 23 vräkningar, 2017 hade de ökat till 30.
Det är första gången som Kronofogden redovisar även antalet ansökningar om att få ett beslut på att hyresgästen får vräkas, så kallad ansökan om betalningsföreläggande. Förra året minskade dessa ansökningar med knappt 5 procent. Det innebär att mindre än var tionde ansökan i slutändan leder till en vräkning.
– Sett över några år har våra ansträngningar att få till en lokal samverkan bidragit till färre vräkningar. Om hyresvärden och socialtjänsten fångar upp problemen tidigt, så är det lättare att lösa situationen, säger Kim Jonsson, som arbetar i den förebyggande verksamheten på Kronofogden.
En del av minskningen över tid kan också bero på att det blir allt svårare för familjer med svag ekonomi att få en egen bostad, vilket i sin tur betyder att de inte kan vräkas från en bostad där de inte själva står för hyreskontraktet.
Sedan 2008 finns en nollvision för vräkningar av barnfamiljer i Sverige. Kronofogden för därför statistik över hur många barn som drabbas. Under 2017 fick 392 barn uppleva att båda eller någon av föräldrarna blev av med sitt hem, en ökning med fem barn sedan förra året. Däremot minskade antalet barn som har sin permanenta bostad hos den vräkta föräldern.
– Vårt mål är att så få barn som möjligt ska bli berörda av en vräkning. Här är dialog mellan hyresvärd, socialtjänst och den berörda familjen något som vi vet ger effekt, säger Kim Jonsson.
I Norrköping var det 2008, 35 barn som berördes av en vräkning, förra året, 2017 var den siffran nere på 5 barn. En förklaring kan vara att det lokala samarbetet för att förebygga vräkningar har blivit vanligare och mer effektivt, sedan nollvisionen började gälla har antalet barn som berörs av en vräkning nästan halverats.
Nästan nio av tio vräkningar som berör barn sker på grund av hyresskulder. Den genomsnittliga hyresskulden är cirka 24 200 kronor och i nästan 40 procent av fallen sker vräkningen för hyresskulder under 10 000 kronor.