Börsens OMXS-index gick upp med 0,5 procent till 594,1. Börsuppgången är bred, med 20 av 30 aktier i OMXS30-index på plus.

Stockholmsbörsen har lyft med drygt 4 procent sedan årsskiftet och OMXS-index närmar sig därmed den historiska rekordnivån på 600,2 från november i fjol.

Utvecklingen följer på en uppgörelse om ett preliminärt handelsavtal mellan USA och Kina, som innebär att risken för ett regelrätt handelskrig mellan världens två största ekonomier avtar.

Mest uppåt i kraft av indextyngd drar Astra Zeneca, som stiger 2,4 procent sedan myndigheter i USA i fredags godkänt Lokelma (ZS-9) för behandling av vuxna patienter med förhöjda nivåer av kalium i blodet.

Autoliv tillhör också vinnarna bland börsens tungviktare, upp 2,0 procent, Storbankerna gick mot strömmen. Handelsbanken gick ner 0,8 procent medan Swedbank och Nordea båda föll 0,7 procent. Dagens största förlorare är Fingerprint som gick ner 3,6 procent.

Dollarn, oljepriset och amerikanska marknadsräntor stiger efter uppgörelsen mellan Washington DC och Peking.

En dollar kostar 8:71 kronor, medan en euro backar till 10:24 kronor, fem öre billigare än i fredags.

FTSE-index i London ökade med 1,0 procent medan och Parisbörsens CAC-index steg 0,4 procent. Börserna i Frankfurt, Köpenhamn och Oslo har helgstängt.