Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Han hoppas på sista halmstrået

Sista skörden i september avgör om säsongen blir mycket eller väldigt dålig, säger Magnus Berge.

Magnus Berge hoppas på "sista halmstrået", sista skörden mot slutet av september i år.

Magnus Berge hoppas på "sista halmstrået", sista skörden mot slutet av september i år.

Foto: Widar Andersson

Bleckstad Mellangård2018-08-01 07:00

Magnus Berge med familj är mjölk- och köttbönder i Bleckstad i Söderköping. I bonderiet ingår ungefär 200 nötkreatur.

– Att vi har försommartorka i maj och en bit in i juni är inte så ovanligt. Men att ovanpå det ha en högsommartorka som vi har i år, det leder väl tankarna till ett missväxtår som 1860. Vi har en del av korna på Aspöja i skärgården och där har det regnat 10 millimeter sedan Valborg, sa Magnus Berge.

Mer att läsa: Berge hoppas på stabila priser.

Den nederbörd som har kommit har varit mycket lokal. Magnus Berge har betesmarker för sina kor på flera ställen. Det våldsamma åskoväder som drabbade Söderköping på söndagen (29 juli) gav på sina ställen i kommunen mellan 25 och upp till 100 milliliter regn.

– Men här i Bleckstad fick vi bara 7 milliliter nederbörd. Kontrasterna är stora. Tidigare idag var jag ute på en annan betesmark för att hämta en ko som kalvat. Där forsade det av vatten i dikena, berättade Berge.

Kor är värmetåliga djur. Men enligt Magnus Berge så påverkas inte minst mjölkkorna av den ihållande värmen.

– När korna har kalvat har de mycket mjölk och då behöver de äta och dricka mycket, men det orkar de inte göra i värmen. Vilket leder till att mjölkproduktionen går ner, sa Berge som nu likt många andra bönder hoppas på att den sista skörden i slutet av september ska blir betydligt bättre än tidigare skördar som varit 30 till 40 procent sämre än ett vanligt år.

– Höstskörden är något av sista halmstrået för många av oss, sa Magnus Berge som genom sitt engagemang i LRF och som C-politiker har många åsikter och tankar om vad som borde göras för att förbättra situationen. (Se separat artikel i Folkbladet)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om