Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Besök på diplomatnivå

David Cairns: så heter Storbritanniens ambassadör i Sverige. På tisdagen besökte han Norrköping för att bland annat tala om Brexit och vad det kan innebära för östgötska företag.

David Cairns ser handeln men också människorna som viktiga att fokusera på inför Brexit.

David Cairns ser handeln men också människorna som viktiga att fokusera på inför Brexit.

Foto: Patrik Selsfors

BESÖK2019-02-13 14:00

På tisdagen har Norrköping besök av Storbritanniens ambassadör i Sverige David Cairns – under förmiddagen har han bland annat deltagit i ett affärsforum där många större företag i Östergötland också funnits på plats. Ämnet är Brexit, något som berör en hel del företag som har export till Storbritannien och just nu är osäkerheten ganska stor vilka effekterna blir. Det är för övrigt oklart hur ett avtal mellan Storbritannien och EU kommer att se ut – eller om det blir något avtal överhuvudtaget eftersom det brittiska parlamentet röstade nej till det framförhandlade avtalet så sent som 15 januari.

Det finns alltså en oro hos många av Storbritanniens handelspartners om vad framtiden har i sitt sköte och detta är något som David Cairns också märkt. Han menar dock att det nu pågår ett febrilt arbete för att minimera de negativa effekterna.

– Premiärminister Theresa May och den brittiska regeringen jobbar hårt tillsammans med EU för att få ett avtal på plats till den 29 mars så vi kan lämna EU smidigt, det är både plan A, plan B och plan C, berättar David Cairns för Folkbladet och menar att man är överens om det allra mesta.

– De första 95 till 98 procent av frågorna är lätta att klara av, sedan är det några frågor som är svårare att lösa rent tekniskt även om vi är överens på den politiska nivån.

En av dessa tekniska frågor är gränsen mellan Nordirland och Irland.

– Vi är överens om att det inte ska finnas någon gräns där som förut men samtidigt måste vi ha en lösning på att kolla tullar och annat. Så det handlar om att använda kreativitet för att hitta fram till hur vi ska kunna ha en gräns men utan gräns så att säga, säger David Cairns.

När det gäller handelsutbytet är det av största vikt att Sverige och Storbritannien hittar fram till en bra lösning.

– Handeln är jätteviktig, det är många brittiska investeringar i Sverige, här i Östergötland finns flera brittiska bolag, och när det gäller varuhandeln är Storbritannien topp fem för Sverige och på tjänsteområdet topp ett eller två, förklarar David Cairns som ser det som avgörande att näringslivet i båda länderna kommunicerar vad som är viktigt till respektive regeringar för att få det att fungera så bra som möjligt även i framtiden.

Men lika viktig som handeln är människorna påpekar ambassadören.

– Det bor 100 000 svenskar i England som arbetar eller studerar och det innebär att utanför Sverige har England störst svensk befolkning undantaget USA, säger David Cairns som tillägger att det också bor 30 000 britter i Sverige.

– Det har funnits mycket oro bland dessa människor hur det ska bli men vi har sagt till den svenska regeringen att oavsett vad som händer med avtalet vill vi att de ska stanna i Storbritannien och fortsätta sina liv.

Han har upplevt att det finns ett stort intresse från de östgötska företagen i de här frågorna.

– Absolut, det finns många företag här i länet som har affärer i Storbritannien. Sedan är det lite olika frågor man vill ha svar på beroende på vilken verksamhet man har, säger David Cairns som också tillägger att det förutom handel och människor också är viktigt att forskning, säkerhet, polis och andra samarbeten fortsätter även i framtiden.

Det är i skrivande stund 45 dagar kvar innan Storbritannien ska lämna EU, det återstår att se om man kommer att lämna avtalslöst eller i annat fall exakt hur avtalet kommer att se ut. För David Cairns del fortsätter dagen i alla fall med en promenad i solen till Visualiseringscenter C.

Brexit

Folkomröstningen i Storbritannien om ett utträde ur Europeiska unionen (EU) ägde rum 23 juni 2016 och resulterade i att linjen att lämna EU vann.

Formellt begärde den brittiska regeringen utträde ur EU den 29 mars och det datum då utträdet ska ske är bestämt till den 29 mars 2019..

Förhandlingar mellan EU och Storbritannien har pågått och ett avtal blivit klart, detta röstades dock ner i det brittiska parlamentet den 15 januari i år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!