Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Länsstyrelsen upphäver bygglov

Byggnads- och miljöskyddsnämnden får bakläxa. Länsstyrelsen upphäver bygglovet för fasadändringen på textilarnas hus.

Länsstyrelsen delar stadsantikvariens bedömning av byggnadens kulturhistoriska värde och sätter stopp för ombyggnad av fasaden.

Länsstyrelsen delar stadsantikvariens bedömning av byggnadens kulturhistoriska värde och sätter stopp för ombyggnad av fasaden.

Foto: Henrik Johansson

BESLUT2018-04-18 19:00

Magnentus vill modernisera fasaden på Gripen 9, Repslagaregatan 3, med större fönster, större glaspartier. Argumentet är att åtgärderna är nödvändiga för att lokalerna ska kunna hyras ut.

Byggnads- och miljöskyddsnämnden beslutade den 31 augusti 2017 att bevilja bygglov för fasadändringen, trots att stadsantikvarien var starkt emot det.

Nämnden menade att bygglov kunde beviljas utifrån att stadsarkitekten, som dock velat se några justeringar, godkände förändringen, och med motiveringen det inte var någon större förvanskning av byggnaden.

Bygglovet överklagades av två hyresgäster i huset, varav en är tandläkare Mikael Saksi, med ett byggnadshistoriskt intresse, och som också värnar om sin praktik i huset. Under hösten stoppades ombyggnaden av fasaden i väntan på beslut i länsstyrelsen.

Länsstyrelsen slår nu fast att förutsättningarna för att bevilja bygglov inte är uppfyllda. Länsstyrelsen upphäver beslutet och avslår ansökan om bygglov. Beslutet kan överklagas, till mark- och miljödomstolen.

Mikael Saksi säger i en kommentar att han ser inte beslutet som någon seger, utan att han tycker att det är tråkigt att "byggnadsnämnden har så dålig kompetens", att den "inte kan historien", och "inte lyssnar när man pratar med dem".

Läs mer: Beslut stoppar ombyggnad

Stadsantikvarien har påpekat att byggnaden uppfördes av textilarbetarförbundet som en manifestation för arbetarrörelsen och dess betydelse för stadens utveckling. Genom läget i hjärtat av staden och den för tiden toppmoderna arkitekturen (1952) förtydligades den fackliga närvaron i arbetarstaden.

Byggnaden har i kommunens byggnadsinventering bedömts ha högsta kulturhistoriska värde, och området ingår i riksintresse för kulturmiljövården.

Länsstyrelsen delar stadsantikvariens bedömning av byggnadens kulturhistoriska värde.

Även om byggnaden inte ser ut att bli byggnadsminnesförklarad är den enligt länsstyrelsen en särskilt värdefull byggnad som enligt plan- och bygglagen inte får förvanskas.

Länsstyrelsen anser att den föreslagna åtgärden innebär stora förändringar av fasaderna, att den arkitektur byggnaden har i dag kommer att förändras kraftfullt vid en ombyggnation, att den ursprungliga arkitekturen enbart med svårighet kommer att vara avläsbar och att förhållningssättet mot byggnadens historia inte kan anses vara respektfullt.

Efterfrågan på lokaler och anpassning av byggnaden till dagens behov utgör inte skäl för att tillåta åtgärden i strid med förvanskningsförbudet, menar länsstyrelsen.

Läs mer: Slåss mot fasadförändring

– Vi avser att överklaga, säger Magnus Malm, Magnentus.

Han tycker att länsstyrelsen borde ha kommit till Norrköping för syn på plats, och att sex månader till beslut är en för lång tid.

Magnentus kommer att ta ned byggnadsställningarna, i väntan på avgörande i mark- och miljödomstolen.

Invändig ombyggnation kommer att göras klar så långt det går, för att göra fastigheten så attraktiv som möjligt.

En ny hyresgäst har flyttat in, men en annan hyresgäst som tänkt ha huvudkontoret i Norrköping backade ur, enligt Magnus Malm.

– De ville inte flytta dit när vi inte kunde modernisera fastigheten.

Läs mer: Ägaren vill uppdatera fastigheten

– Jag tycker att vi som nämnd gjorde rätt bedömning, sedan tycker länsstyrelsen tvärtom. Nu är det upp till Magnentus att gå vidare, och sedan är det upp till en högre instans att avgöra – men jag tycker att vi tog ett klokt beslut, säger Reidar Svedahl (L), ordförande i byggnads- och miljöskyddsnämnden.

Fakta

Fastighetsägaren Magnentus vill modernisera Gripen 9, Repslagaregatan 3, med större fönster, för att göra huset attraktivt för nya hyresgäster.

Byggnads- och miljöskyddsnämnden gav bygglov, ett beslut som överklagades av två tandläkare, hyresgäster i huset.

Länsstyrelsen upphäver nämndens beslut om bygglov för fasadändring och avslår ansökan om bygglov.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om