Från och med klockan 17 på onsdagen (15 november) kommer säkerhetschefen i Norrköpings kommun och beredskapssamordnaren i Finspångs kommun att göra en så kallad "realitycheck" när det gäller hur man bäst ska klara sig om samhällets basfunktioner klappar ihop av olika skäl. Man kommer att tillbringa 72 timmar i ett hus utan vare sig rinnande vatten eller elektricitet i syfte att kontrollera hur rekommendationerna från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) fungerar.
Folkbladet når Richard Tjernström, säkerhetschef i Norrköpings kommun, ungefär sju timmar innan han och Nina Öberg, beredskapssamordnare i Finspångs kommun, kommer att knalla in i det avsides belägna huset på landet – syftet är ju naturligtvis också att få denna fråga uppmärksammad i media.
– Det är viktigt att de här frågorna lyfts, vi har ett väldigt robust samhälle men samtidigt också sårbart. För 30 år sedan skulle ett långvarigt strömavbrott inte varit så farligt men nu skulle det bli värre så vi vill göra människor mer mentalt förberedda på dessa scenarier, säger Richard Tjernström som tillsammans med Nina Öberg har preoparerat för dessa tre dygn.
– Vi har snackat ihop oss och alltså går all-in för att testa det här men vi förstår ju att det kommer att bli kallt, svårt att laga mat och mörkt.
Richard Tjernström menar att det inte behövs så våldsamt mycket planering och inköp för att få en grundläggande trygghet.
– Det är inte fel att ha lite kontanter undanlagda eftersom betalningssystemen kan braka ihop. Sedan några dunkar för att kunna hämta vatten i, konserver och frystorkad mat, helt enkelt så man kan klara något eller några dygn. Människor har en massa kartonger i garaget och att ha en extra med saker för dessa eventualiteter skulle inte vara något problem för de flesta. Skillnaden mellan att vara förberedd och inte gjort några förberedelser alls är enorm, betonar Richard Tjernström som tillägger att prioriteringen vid en sådan händelse kommer att vara att hjälpa de svaga grupperna, till exempel äldre.
– Då är det viktigt att vi som kan klara oss faktiskt gör det.
Från och med onsdag eftermiddag kan man alltså följa de två på Facebook (där det liverapporteras) och Instagram,länkar finns på kommunens hemsida.
– Vi hoppas förstås att många kommer att följa oss och att vi får många frågor. Vi kommer också att kommentera vad vi upplever och stöter på för problem under de här dygnen, avslutar Richard Tjernström för att återgå till att ladda de sista timmarna med värme, elbelysning och rinnande vatten.
Vill man ställa frågor under tester kan mangöra det under hashtaggen #72timmarstestet