Men om man inte är medveten om riskerna är det svårt att förstå vad som kan vara på väg att hända. Därför gör nu polisen och pensionärsorganisationer samt Brottsofferjouren, gemensam sak och presenterar ett utbildningspaket för äldre på webben där man bland annat kan ta del av filmer för att öka kunskapen kring bedrägeribrott mot äldre.
Barnbarnsligan som bland annat slog till mot tre äldre i Norrköping, en kvinna född 1929 blev ett av ligans offer,
– Det ringde och en man sa ”hej mormor”. Jag har bara ett manligt barnbarn, så därför sa jag: ”men hej Charlie”. Han sa att han var i Mjölby och skulle köpa en bil men att det skulle ta flera dagar för banken att föra över pengar och undrade om jag han kunde låna 30 000 kronor. Jag sade att jag bara har 15 000 hemma, men att jag kunde gå och ta ut 5 000 till, har hon tidigare sagt. När kvinnan tagit ut pengarna, kom en man från ”bilfirman” och hämtade dem. Han tog pengarna och lämnade fram sin telefon, så att kvinnan kunde prata med sitt ”barnbarn” så att hon inte skulle tro att det var något fuffens. Men de två männen som låg bakom bedrägerierna blev påkomna och dömda till fängelse.
Bedrägerier sker allt mer i organiserad form och förövarna är oftast svåra att få tag på. Men gärningspersonernas chanser att lyckas med sina bedrägerier minskar definitivt om fler blir mer medvetna om brottets karaktär och hur man bör agera i olika situationer. Under våren har liknande brott skett och polisen har gått ut med varningar. Nu går man alltså steget längre och presenterar utbildningspaketet för äldre "Försök inte lura mig". Med hjälp av utbildningspaketets olika delar kan intresserade äldre leda och bjuda in andra äldre till studiecirklar.
Många av de som utsatts för någon form av bedrägeri känner ofta en skam över att ha blivit lurade, vilket innebär att de drar sig för att polisanmäla eller berätta för sina anhöriga. Det finns med andra ord ett stort mörkertal som kan läggas till den verkliga och registrerade brottsligheten, enligt polisen.
– Försök inte lura mig, är samlingsnamnet på ett utbildningspaket som särskilt riktar sig till äldre. Men även anhöriga och de som arbetar med äldre är viktiga i arbetet med att få en ökad medvetenhet och en större förståelse för hur man på olika sätt kan skydda sig mot bedrägerier, säger Tommy Jonasson, brottsförebyggare vid Nationellt Bedrägericenter i ett pressmeddelande från polisen.