Några av de vanligaste formerna av bedrägeri sker via nätet. Det handlar om varor som aldrig skickas och pengar som inte överförs. Tjuvarna blir allt mer skickliga i sitt tillvägagångssätt.

– Just när man visar upp en överföring i en bankapp så ser det ut som en riktig överföring. De använder den riktiga appen. Det ser trovärdigt ut, säger Caroline Green, polisassistent på bedrägerienheten vid Norrköpingspolisen.

– Sen kontrollerar inte säljaren att pengarna verkligen sitter på kontot innan man avslutar affären. De som drabbats har trott på vad gärningsmannen säger om att man ska vänta då det tar ett par, tre dagar för banköverföringen att gå igenom.

Det faktum att det inte direktöverförs mellan olika banker är förövarens bästa kort. Man för över pengarna som vanligt, och drar tillbaka överföringen i samma sekund man lämnar säljarens hem. På så sätt är det lätt att bli lurad.

– Sen när det gått tre dagar så kommer inga pengar. Det man ska vara väldigt noggrann med är att alltid se till att pengarna finns på kontot. Det kan man göra om man betalar exempelvis via Swish, säger Caroline Green.

Om någon av parterna inte har swish rekommenderar polisen att kräva kontanter.

Förfarandet är inte ovanligt, och bedragarna brukar försöka lura till sig alla möjliga saker via köp och säljtjänster.

– Nu har det varit både bilar, telefoner och datorer, säger Caroline Green.

Det finns ingen statistik på hur många liknande bedrägerier som förekommit i Norrköping den senaste tiden. Folkbladet skrev för ett par veckor sedan om en man som lurades på sin dator värd 12 000 kronor av en Norrköpingsman. Säljaren lurades genom att mannen gjorde banköverföringen på plats – men pengarna kom aldrig.

– Just det här med backade överföringar, att man drar tillbaka överföringen, upplever jag är vanligare nu, säger Caroline Green.

Loppet är inte helt kört för den som utsatts, men det är tufft.

– Jag skulle säga att vi utreder en mängd såna här brott med framgång. Vi har haft flera fall av den här typen av brott i Norrköping i vinter. Det går att utreda dem. Men nackdelen är att det är svårt att få tillbaka pengarna, säger Caroline Green.

Hon förklarar att det handlar om att brottslingarna helt enkelt inte har pengar på banken och därmed inte kan betala ett utdömt skadestånd.

Försäkringsbolagen ersätter heller inte bedrägerier i normalfallet.

Det gäller alltså att ligga steget före tjuven.

– Se till att kolla id-kort på köpare och säljare, ta registreringsnummer. Om de inte kan erbjuda att du får pengarna samma dag eller föra över med swish så att du direkt kan kontrollera att pengarna kommer in på ditt konto skulle jag rekommendera att inte göra affär, säger Caroline Green.