Slätbaken är en vik som är hårt belastad av övergödning. Lantbruket har ofta pekats ut som en av källorna till detta men även enskilda avlopp utan tillfredsställande rening bidrar. Det finns dock ännu ett problem som kanske inte är lika allmänt känt, nämligen felkopplade brunnar och stuprör på villor.
– Stuprör och brunnar ska gå till dagvattenledningen, alltså till den ledning som ska leda bort regnvatten och som går orenat till vattendrag eftersom det rör sig om rent vatten, säger Simon Ljungdahl, driftsansvarig för ledningsnät på VA-enheten.
Det är alltså så som det borde vara men tyvärr är det inte alltid så.
– Många fastigheter har sitt dagvatten kopplat till spillvattenledningen, alltså den som tar hand om avloppet från duschar och toaletter och som går till reningsverket, berättar Simon Ljungdahl som beskriver vad detta kan innebära:
– Det gör att om det till exempel regnar mycket får vi så stor belastning på reningsverket att vi måste ”brädda” som vi kallar det. Det gör att vi måste släppa förbi vattnet utan rening vilket innebär att kväve och fosfor går ut i Storån och vidare till Slätbaken.
Det här inträffar några gånger per år i samband med riklig nederbörd.
– Avloppsnätet är ju dimensionerat för normalnivåer så det här extra dagvattnet gör att vi inte kan ta hand om det, säger Theres Stark, chef på VA-enheten.
– Dessutom kan det leda till att spillvattenledningen får ta emot så mycket vatten så det går tillbaks in i husets avlopp och tränger upp, eller i grannens hus längre ner på gatan.
Risken för felkopplat dagvatten är störst om huset har några år på nacken.
– På 1960-talet byggdes mycket på kort tid och då var det fortfarande ok att koppla in på spillvattnet. Vi har inte koll på hur många faastigheter det rör sig om men vi håller på att få en bild av hur det är nu, säger Simon Ljungdahl.
Folkbladet följer med VA-enheten till Tyketorp där man nu byter ut både spill- och dagvattenledningar. Owe Andersson från SM entrepenad har med sig en vattenkanna med färgat vatten som han häller i en fastighets stuprör. Sedan väntar vi vid ledningarna i det uppgrävda hålet för att se vart det illgröna vattnet tar vägen. Så plötsligt dyker det upp – i spillvattenledningen. Alltså är det felkoppllat i just denna fastighet.
– Vad vi gör då är att vi informerar ägaren om att det är felkopplat, säger Theres Stark.
– Ägaren har ansvar för ledningskopplingarna på tomten men det finns ett antal entrepenörer som hjälper till med att kontrollera hur det är kopplat.
VA-kontoret lyfter nu den här frågan med hopp att fler fastighetsägare ska undersöka och åtgärda.
– Vi ska även lägga ut information på kommunens hemsida för att så många som möjligt ska nås, säger Theres Stark som alltså hoppas att fler nu ska se över sitt hus.