Nästan 62 procent av de 12,7 miljoner människor som röstade vill att samkönade äktenskap ska bli lagliga, meddelar australiska statistikbyrån vid en presskonferens i Canberra. Poströstningen har pågått i två månader och avslutades den 7 november.

I alla delstater och territorier i landet röstade mer än 60 procent ja, utom New South Wales, där andelen som röstade ja var 57,8 procent.

"Jordskredsseger"

Artikelbild

| En väggmålning i Redfern, Sydney, föreställande Australiens tidigare premiärminister Tony Abbott både som brud och brudgum. Abbott är emot samkönade äktenskap. Arkivbild.

Firandet inleddes omedelbart efter beskedet och tusentals människor samlades i många av Australiens stora städer.

Kärleken har vunnit en jordskredsseger, säger ja-kampanjens Alex Greenwich, till Sydney Morning Herald.
Att komma hit har inte varit lätt, men det är inte ofta i livet man kan fira med sådan stolthet att ha övervunnit motgångar och skapat historia.

Resultatet av postomröstningen är inte bindande. Innan det kan bli en ny lag måste parlamentet i Canberra hålla en omröstning där ledamöterna är fria att rösta som de vill.

"Vårt åtagande"

Premiärminister Malcolm Turnbull, som tidigare har sagt att han och hans fru skulle rösta "ja", säger efter att resultatet meddelats, att hans regering kommer att försöka få igenom lagstiftningen vid årsskiftet. Han säger att folket har röstat ja till rättvisa, löfte, kärlek.

Det australiska folket har gett oss i uppdrag att få det här gjort. Det måste bli vårt åtagande i år, före jul, säger han.

79,5 procent av 16 miljoner röstberättigade australier deltog i omröstningen.

Australierna kan lita på att den här statistiken speglar den röstberättigade befolkningens åsikter, sade David W Kalisch vid australiska statistikbyrån när han meddelade resultatet i en tv-sänd presskonferens i Canberra.