Inrikesminister Anders Ygeman (S) är ansvarig för "blåljusfrågorna" i regeringen. På onsdagen besökte Ygeman SOS Alarm i Norrköping för att skaffa sig en uppfattning om hur verksamheten fungerar lokalt här i staden.
– Det sitter just nu en alarmeringsutredning med uppdraget att lägga förslag som kan ge SOS ensamrätt på alarmeringar som det allmänna ansvarar för, berättade Ygeman för Folkbladet.
Staten och Sveriges Kommuner och Landsting - SKL - äger var sin hälft av SOS Alarm. Enligt inrikesministern är det angeläget att göra alarmtjänsten så enkel och effektiv som möjligt för såväl medborgare som operatörer.
I dag har två av landstingen - Västmanland och Uppsala - valt att inte använda sig av SOS Alarm för sina ambulanstjänster.
– Jag är angelägen om att kunna hålla ihop Polisen, Räddningstjänsten och Sjukvården i ett enda nationellt nödnummer och i ett system med utvecklad medhörning mellan utryckningsverksamheterna. Medhörningen är särskilt viktig eftersom effektiviteten kan förbättras avsevärt om till exempel Polisen i realtid får reda på ett larm till Räddningstjänsten om en brand som kan misstänkas vara anlagd, sa inrikesministern.
SOS Alarm har bland annat kritiserats för brister i kompetensen hos medarbetarna.
Enligt ledningen för SOS Alarm i Norrköping så pågår ett förbättringsarbete. I Norrköping sägs till exempel den vitala rekryteringen av sjuksköterskor ha gått bra.
Statsrådet och ledningen för SOS Alarm diskuterade också hur antalet onödiga samtal ska kunna sänkas.
– Antalet "bussamtal" minskar stadigt. Men ungefär 40 procent av samtalen till SOS borde hellre ha ringts någon annanstans, sa Anders Ygeman.