Vi har flera gånger skrivit om restauranger som genom sina kunder skänker mat till vårdpersonal för att visa sin uppskattning. Men – detta är något som de som tar emot gåvan måste skatta för. Alla ersättningar och förmåner man får på sitt jobb är nämligen skattepliktiga, oavsett om man får dem från sin arbetsgivare eller någon annan.
Så här säger Yngve Gripple, rättslig expert på Skatteverket:
– Måltider, som till exempel luncher som man får på sin arbetsplats, är som regel skattepliktiga, men enklare förtäring som bullar, smörgåsar, frukt, och godis är skattefria.
Att det pågår en pandemi och att folk verkligen vill visa sin uppskattning, struntar regelverket i. Vårdpersonal som tar emot en lunch, måste därför redovisa det i sin deklaration nästa år. Schablonbeloppet för en lunch är i dag 98 kronor. Med en skatt på drygt 30 procent, ska runt 30 kronor betalas för lunchen. Och det är den som tar emot lunchen som har skyldighet att redovisa detta.
Det vilar även en skyldighet på antingen arbetsgivaren eller den restaurang som skänker maten. Fördelar arbetsgivaren maten som skänkts från restaurangen, ska arbetsgivaren rapportera in förmånen till Skatteverket. Lämnas maten över direkt från en restaurang, är det restaurangen som ska redovisa detta.
På Skånes Universitetssjukhus i Malmö har man nu tackat nej till mera mat, medan man väntar på förtydligande om hur gåvor av det här slaget ska hanteras. Region Östergötland har svarat de som erbjuder sig att ge exempelvis luncher till medarbetarna att erbjudandet måste ske utan inblandning från regionens sida.
– I något fall där det har rört sig om ett större värde för mottagaren har regionen även informerat givarna om att tänka på att det kan innebära skattekonsekvenser för mottagarna, säger Josefin Bjäresten, ekonomidirektör Region Östergötland.
Kontroll av lunchgåvor till sjukvårdspersonal prioriteras dock inte just nu av Skatteverket, säger Yngve Gripple.
Är det här något som skulle kunna hamna inom grundavdraget?
– Som anställd har man inte något grundavdrag eller liknande avdrag man kan göra i deklarationen från de ersättningar man fått, säger Yngve Gripple och fortsätter:
– Det är endast lagstiftaren som skulle kunna göra justeringar av inkomstskattelagen. I går presenterade regeringen att vissa förmåner ska bli tillfälligt skattefria, fri parkering och vissa gåvor, men ingen ändring som rör måltider.