Många är det som vill ha sprakande fyrverkerier till nyår.
Vissa tar det här med att skjuta raketer ett steg längre och skjuter upp nödraketer – trots att de inte är i en nödställd situation.
Något som kostar både tid och resurser för samhället.
Sjöräddningssällskapet får varje nyår rycka ut på ett antal falska larm runt om i Sverige då folk har fyrat av nödraketer i onödan.
– Våra sjöräddare ställer alla upp frivilligt och finns tillgängliga under dygnets alla timmar, året om. Utan falska nödraketer slipper de lämna vänner och familj i onödan på nyår, säger Niklas Jendeby, kommunikations- och insamlingsledare på Sjöräddningssällskapet, i ett pressmeddelande.
Att skjuta upp nödraketer utan att vara nödställd är olagligt. Brottet rubriceras som missbruk av larmanordning och kan leda till både dryga böter eller fängelse i upp till sex månader.
– Det är fel på alla sätt och vis att skjuta upp falska nödraketer. Det handlar om en nödsignal och det är inget man ska leka med överhuvudtaget. En del skjuter även upp vita nödraketer som används för övning, men det ska man inte heller göra, säger Jim Karlsson, stationsansvarig hos Sjöräddningssällskapet i Arkösund.
Varje gång någon skjuter upp en falsk nödraket får Sjöräddningssällskapet rycka ut i onödan och det kan handla om flera timmars arbete som kastas bort.
– Det är en ganska stor karusell. Får vi ett sådant larm måste vi ju undersöka det och gå ut med flera patruller och söka av området. Framför allt så åsidosätter det resurser som någon annan kanske behöver som verkligen är i nöd, och det bara för att någon ska ha lite roligt i fem minuter, säger Jim.
Hur vanligt är det att ni i Arkösund får sådana larm på nyårsafton?
– Det har hänt några gånger, men det sker inte varje nyår.
Sjöfartsverket och Sjöräddningssällskapet går nu ut med en gemensam uppmaning till svenska folket att inte skjuta upp falska nödraketer, och de senaste åren har de faktiskt kunnat se en positiv trend. Allt färre falska nödraketer skjuts upp.
– Totalt rör det sig om någonstans mellan 20-40 larm per år där falska nödraketer har varit inblandade på ett eller annat vis, säger Annika Vestergård, chef för Sjöfartsverkets Sjö- och flygräddningscentral, i ett pressmeddelande.