Dammen är en dagvattendamm men samtidigt ett vattenhinder på Ingelsta golfbana. För salamandern är det ett perfekt ställe trots att de riskerar träffas av en eller annan förlupen golfboll. Eftersom kommunen tycker det är angeläget att Stadium får möjlighet att expandera i direkt anslutning till det nuvarande lagret menar man att just den här platsen måste användas. Några alternativ finns inte.
En utredning har gjorts med hjälp av Ekologigruppen AB i Stockholm hur man ska kunna rädda kvar salamandrarna i området. Förslaget är att bygga nya dammar direkt väster om den damm där de nu lever. På länsstyrelsens naturskyddsenhet sitter handläggaren Ulrika Larsson och funderar på förslaget. Hon menar att utredningen är väl genomförd och att hon fått det underlag hon behöver. Hon vill däremot inte precisera hur snabbt ett beslut kan komma eftersom fler ärenden väntar på beslut.
Hon förklarar varför det är så viktigt med att den större vattensalamandern ska överleva:
– Alla groddjur är fridlysta i Sverige. Men den här arten är mer sällsynt än sin artfrände den mindre vattensalamandern och därför fridlyst i hela Europa, inte bara här. Det innebär att det är förbjudet att såväl fånga, döda eller skada den eller dess livmiljö. Ska man göra det måste en speciell dispens ges, vilket är väldigt restriktivt, säger hon och berättar om livsvillkoren för salamandern, som är en amfibie.
– De överlever inte i vatten där det finns fiskar. Då blir de uppätna. Därför passar sådana har naturliga eller konstgjorda dammar långt från andra vattendrag bra. Här kan de leva i fred. De leker på våren och lägger sina ägg i dammen. Larverna växer till sig under sommaren men till hösten kryper de sedan upp på land för att hitta ett tryggt ställe att övervintra. De försätter sig själv i dvala dolda för världen i nåt litet skrymsle i gammal död ved eller stensamlingar. På våren vandrar de sedan tillbaka till vattenmiljön, berättar Ulrika Larsson.
Så det handlar alltså inte bara att hitta en nya damm. Området omkring måste också fungera för salamandrarna när de lever på land. Ekologigruppen AB skriver också om hur viktiga salamandrarnas livsbetingelser är.
"Detaljplanen innebär att fortplantningsområdet samt viloplatser tas i anspråk. Detta förväntans medföra en stor negativ påverkan på arten i området som i sin tur kan orsaka en utrotning av den lokala populationen. Bedömningen är därför att åtgärder behöver genomföras för att områdets ekologiska funktion för groddjur ska kunna bibehållas. Att skapa nya välfungerande livsmiljöer är en tidskrävande process som ska påbörjas så tidigt som möjligt.""
Utredarna konstaterar att salamandrarna kan behöva flyttas för att de inte hittar till den nya dammen av sig själva. Men enligt EU:s fridlysningsregler får det alltså inte ske hur som helst. Då måste en speciell dispens ges av länsstyrelsen och det kräver en speciell ansökan.
Men Ekologigruppen menar alltså att man kommit på en bra lösning. Förhoppningarna är att amfibiedjuren ska kunna flyttas eller snarare flytta på sig redan efter kommande vinter för att bygget inte ska försenas. Eftersom den nya dammen ligger i anslutning till där ödlorna övervintrar finns chansen att de då också kan hitta till den nya dammen på egen hand.