Rekord för vegomat i Norrköping

Allt fler köper vegomat i Norrköping. I två butiker har försäljningen ökat med över 1 000 procent.

Anders Svensson, vd Ica, i samtal med medarbetare.

Anders Svensson, vd Ica, i samtal med medarbetare.

Foto: Jessica Gow/TT

Nyheter2019-11-30 15:00

Det är två Ica-butiker i stan som visar på en jätteökning av försäljning av vegomat i sina butiker. Försäljningen har enligt dem ökat med över 1 000 procent och därmed kan man prata om en rekordökning.

– Norrköping en stad där människor är nyfikna på ny mat och då har det varit självklart för oss att erbjuda ett spännande vegosortiment, vilket bidragit till de stora ökningarna, säger Joakim Söderlund, Ica-handlare på Ica Kvantum Mirum Galleria.

Intresset för vego är stort över hela landet. Det som driver trenden är det som heter ”färsk vego”, exempelvis färska vegoschnitzlar, falafel eller burgare där den totala försäljningen har ökat med 40 procent. 

– Vi har försökt göra det enkelt för de kunder som vill pröva vego genom att visa hur vegoalternativ kan funka till både husmanskosten och fredagstacosen. Att det blivit enkelt att pröva vego, samtidigt som många kunder ser vego som bra för både miljö och hälsa är viktiga orsaker till de kraftiga ökningarna, säger Anders Svensson, vd Ica Sverige.

Den största utmaningen med vegotrenden är enligt Ica att öka produktionen av svensk vego, då det idag inte finns tillräcklig svensk produktion för att möta den stora efterfrågan. Trenden kan därför innebära utmaningar för det svenska lantbruket.

– Vi värnar svensk livsmedelsproduktion. Därför tycker vi det är viktigt att även de som vill äta vego ska kunna välja svenskt. Vi vill bidra till att produktionen av svensk vego ökar, eftersom det skulle innebära att fler bönder kan dra nytta av den starka vegotrenden och att det svenska lantbruket kan fortsätta att utvecklas, säger Anders Svensson.

Vad är vegomat?

Vego – ett samlingsgrepp för en växtbaserad kost där ibland mejeri och/eller ägg kan ingå men aldrig kött, fisk eller fågel. 

Vegansk – helt växtbaserad kost.

Lakto-ovo-vegetarisk – äter inte kött, fisk, fågel men inkluderar mejeriprodukter och ägg.

Soja - en vegetabiliska proteinkälla som har överlägset bäst biologisk tillgänglighet.

Tofu - gjord av sojabönor och finns i olika varianter; naturell, marinerad, rökt och med olika smaksättningar. 

Tempeh - asiatisk sojaprodukt gjord av pressade fermenterade sojabönor.

Oumph - ett köttsubstitut med en unik fiberaktig struktur och en ”tuggig” konsistens. 

Tzay - veganska och glutenfria produkter tillverkade av sojaprotein, helt utan tillsatser.

Quorn  - gjord av svampproteinet mykoprotein. 

Källa: Ica

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!