Från den första januari kommer en ny svensk lag som innebär att gränsvärdet i dricksvattnet sänks till fyra nanogram per liter. Kommuner som tillhandhåller dricksvatten där gränsvärdet är högre har tre år på sig att göra något åt det.
Samtidigt skärps också reglerna i alla europeiska länder för hur mycket PFAS det får finnas i ägg, fisk, kräftdjur, musslor och kött. Reglerna är tvingande för livsmedelsproducenterna från första januari men de varor som tillverkats och kommit ut i handeln före årsskiftet får fortsätta att säljas. Sedan är det slut och producenterna måste lära sig vilka gränsvärden som finns just för deras produkter.
På europeisk nivå införs också nya lägre riktvärden på hur mycket PFAS vi bör få i oss samlat över tid. Gränsen är satt till 4,4 nanogram per kilo kroppsvikt och vecka.
Myndigheterna är speciellt oroliga för de ställen där dricksvattnet innehåller PFAS eftersom det spär på de mängder vi automatiskt och ofrivilligt får i oss genom att äta mat. Norrköping är en av dem eftersom det gamla brandövningsfältet vid Bråvalla kontinuerligt läckt PFAS under många år till sjön Glan som är vår dricksvattentäkt. Alldeles vid Glans strand finns en stor våtmark som innehåller mycket höga värden av PFAS och som numera utnämnts till Östergötlands mest förorenade område.
Men att hänga med i PFAS-svängarna är inte lätt. Det finns nämligen en rad olika gränsvärden eftersom det hela tiden dyker upp nya varianter av PFAS-kemikalierna. Totalt finns kanske 1000 olika varianter. Många ämnen har förbjudits längs vägen men eftersom de är svårnedbrytbara finns det kvar under lång tid i naturen. Erfarenheterna av de nyare varianterna är fortfarande små varför man inte kan uttala sig om de långsiktiga effekterna av dessa.
På vattenverket i Norrköping mäter man idag 21 olika PFAS -ämnen, men egentligen är det fyra varianter som oroar mest. Det är de som funnits längst på marknaden. Bodil Widell är gruppchef för labb/innovation och utveckling vid Nodra i Norrköping och den som håller kollen på hur vårt dricksvatten mår. Hon förklarar hur det hänger ihop:
– Det nya gränsvärdet på fyra nanogram per liter vatten gäller bara fyra av de här 21 varianterna. Vi mäter dem separat och vi ligger klart under gränsvärdet. Vårt vatten innehåller mellan 1,5 och 2 nanogram per liter vatten av just de fyra ämnena. Sedan mäter vi alltså också de övriga 17 PFAS-ämnena som finns i vattnet när det lämnar vattenverket och går ut till Norrköpingsbornas vattenkranar och där ligger värdet på mellan 6 och 7 nanogram. Men det gränsvärdet är satt till 100 nanogram per liter vatten så vi klarar ju gränsvärdena med bred marginal, säger hon.
I Norrköping är det alltså främst den gamla föroreningen efter militärens brandövningar vid Bråvalla flygflottilj som oroar. Det handlar inte bara om den stora våtmarken som ligger vid Glans strand och som egentligen ingen vågar röra för att PFAS i stora mängder då skulle kunna lösgöras. I första hand vill man få stopp på det tillflöde som sker från ett bergrum där PFAS läcker ut från ett gammalt lager. Tonen har höjts mot försvaret att åtgärda föroreningen de senaste åren och nyligen kom besked att en reningsanläggning snart ska finnas på plats i bergrummet.