Det gör man enligt honom genom god dialog, samverkansråd och arbetsplatsträffar.
– Vi gör återkommande riskanalyser, upplevelsen av stressen ser olika ut dag för dag. Mycket av arbetstiden är så kallad kringtid utanför brukarinsatser. Snittiden för brukarinsatser under 2020 har varit 45 procent och 55 procent kringtid för berörd verksamhet, säger Johannes Can.
Han menar att det inte bara handlar om mer tid utan att brukarnas behov tillgodoses och att anställda har de förutsättningarna.
Men de anställda upplever ju att de inte har de förutsättningarna, som exempelvis att hinna duscha eller ens besöka brukare på de tider de fått beviljat?
– Det förekommer att 15 minuter blir 30 minuter men även att 30 minuter blir 15 minuter, men då ska man ha en dialog med biståndshandläggaren och enhetschef för att se till att vi får den tid som behövs. Vi har insatser och tid som blir över, säger Johannes Can.
Behovet hos brukare är föränderligt över tid och en budget i balans är ett av uppdragen plus att tillgodose brukarnas behov och säkerställa en god arbetsmiljö.
Men om det inte tillgodoses och tiden enheten får betalt för minskas eftersom hemtjänsten inte har tid att vara hos brukaren den beviljade tiden?
– Då är det som jag har förklarat tidigare en god dialog som är viktigt. De anställda inom hemtjänsten gör ett jättejobb med tanke på de utmaningar vi står inför. Utan personalen är vi ingenting. Vi får ta hjälp av varandra, i grunden vill vi samma sak, säger Johannes Can.