Coronasmittan påverkar allt och alla. Norrköpings kommuns allomfattande verksamheter inom vård, skola och omsorg behöver fungera även i extraordinära lägen då den ordinarie beslutsgången inte längre är rationell eller relevant. Kommunstyrelsens ledning- Lars Stjernkvist (S), Sophia Jarl (M) och Kikki Liljeblad (S) - och ersättarna Reidar Svedahl (L) och Fredrik Björkman (M) har rätten och ansvaret att besluta om att utlysa en "Extraordinär händelse" i Norrköping. När ett sådant beslut fattas så bildar de fem politikerna samtidigt en Krisledningsnämnd som har befogenhet att ta över ansvaret från andra nämnder och styrelser i kommunen. Folkbladet har talat med kommundirektören Martin Andreae som deltar i krisledningsnämndens arbete som högsta tjänsteman och med kommunstyrelseordföranden Lars Stjernkvist och moderaternas gruppledare Sophia Jarl.
De berättar att Krisledningsnämnden är "aktiverad" och har sammanträden en gång i veckan. Något beslut om Extraordinär händelse är ännu inte tagit så Krisledningsnämnden har inte makt att fatta några formella beslut. Men alla tre betonar att de följer utvecklingen "timma för timma" och att de förbereder sig på att Krisledningsnämnden kan komma att gå upp i skarpt läge utan dröjsmål om så krävs.
Krisledningsnämnden har inte någon utökad makt eller några nya befogenheter som kommunen inte redan har idag. Syftet med att tillsätta en centraliserad "Krisregering" är framförallt att man enkelt och snabbt till exempel ska kunna fatta beslut om att pengar och/eller personal ska flyttas från ett område till ett annat.
Sedan ett par veckor tillbaka har Norrköping gått upp i stabsläge. Det betyder att en grupp av sex tjänstemän i kommunen bildar en stab som arbetar i ett särskilt inrett ledningsrum i förvaltningshuset Rosen. Staben står till den övriga kommunens förfogande och bistår med översikter, rekommendationer och sakkunskap. Staben leds i sin tur av den Centrala krisledningen som består av kommundirektören Martin Andreae, kommunikationsdirektören Louise Flygt och säkerhetschefen Richard Tjernström.
– På tjänstemannasidan har Norrköpings kommun således redan aktiverat en ny ledningsmodell, sa kommundirektör Martin Andreae till Folkbladet.
När eller om Krisledningsnämnden tar över det politiska ansvaret kan eller vill ingen uttala sig om.