Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Näringslivet tror på jättelyft

På onsdagen samlades ett hundratal politiker och företagare i riksdagens andrakammarsal för att diskutera Ostlänken.

Ostlänken för dyr. Beskedet från infrastrukturminister Anna Johansson är att Ostlänken börjar byggas om ett år. Men kostnaderna måste pressas nedåt.

Ostlänken för dyr. Beskedet från infrastrukturminister Anna Johansson är att Ostlänken börjar byggas om ett år. Men kostnaderna måste pressas nedåt.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Nyheter2016-04-14 06:30

Inbjudare var de tre kommunerna efter linjen - Nyköping, Norrköping och Linköping - i samarbete med Östsvenska Handelskammaren och region Östergötland. Infrastrukturminister Anna Johansson (S) deltog i ett samtal med bland andra Lundbergs vd i Norrköping Peter Whass, Lena Micko (S) som är ordförande i organisationen Sveriges kommuner och Landsting SKL och Hans Holmström som är vd på Siemens i Finspång.

Anna Lövheim och Sofia Wallberg från Handelskammaren inledde sammankomsten med en redogörelse för Kammarens stora engagemang i Ostlänken. Ostlänken är "Århundradets tillväxtchans" enligt Handelskammaren som nu har bildat ett kluster för infrastrukturfrågor.

– Syftet med klustret är att vi ska bli ännu bättre på att hävda vår region inför kommande satsningar på infrastruktur, sa Sofia Wallberg.

De två näringslivsföreträdarna Peter Whass och Hans Holmström markerade med sin närvaro och med sina ord vilken stor vikt de lägger vid Ostlänken.

– Som vi ser på det så är det allra viktigaste att vi får en förbättrad kapacitet på järnvägen mellan Norrköping och Linköping och från våra städer till Stockholm, sa Peter Whass. För Lundbergs som har huvudkontoret i Norrköping sedan mer än sjuttio år är det också enligt Whass allt viktigare med bra kommunikationer för att kunna rekrytera kompetenta medarbetare i framtiden.

– Vi blir en större arbetsmarknadsregion med Ostlänken och det är mycket viktigt för näringslivet.

Även Hans Holmström betonade det regionala perspektivet.

– Höghastighetståg är högriskprojekt medan regionala snabbtåg har låg risk och snabbt betalar igen sig. Som jag ser har vi chansen till ett jättelyft med Ostlänken, regionen utvidgas och möjligheterna till bättre affärer förstärks, sa Hans Holmström.

Lena Micko har i sin tidigare roll som kommunpolitiker i Linköping "följt Ostlänken från början" och anslöt till övriga talare i sin uppskattning av projektet. Hon var dock lite orolig för finansieringen av den nya järnvägen.

– Det här är ett nationellt projekt och ska i allt väsentligt finansieras av staten. Det får inte bli så att alltmer ansvar läggs på kommunerna. Det vore illa om vi fick en utveckling där kommunerna "kan köpa sig före i kön" genom medfinansiering på höga nivåer, sa Lena Micko.

Infrastrukturminister Anna Johansson betonade i sitt inlägg det statliga ansvaret för finansiering och genomförande av stora infrastrukturprojekt som Ostlänken. Den kommunala medfinansieringen är tämligen marginell i sammanhanget, enligt Anna Johansson.

Hon gav också två solklara besked till den stora publiken.

– Ostlänken ligger i nationell plan och kommer att börja byggas någonstans i "Ostlänkland" under nästa år. Det är det ena. Det andra är att de beräknade kostnaderna är för höga jämfört med plan. Kostnaderna måste därför pressas nedåt, sa infrastrukturministern.

Ordföranden i Norrköpings kommunstyrelse Lars Stjernkvist (S) deltog på seminariet.

– Beskedet från Anna Johansson var tydligare än vad jag hade vågat hoppats på. Nu finns ingen tvekan om att Ostlänken snart börjar byggas, sa Stjernkvist till Folkbladet efter mötets slut.

Ostlänken Historia

Under oktober 1991, kompletterad mars 1992, gav SJ ut en rapport; "Ett marknadsanpassat framtida järnvägssystem". På sidan 27 i rapporten nämns en ny höghastighetssträcka för linjen Järna- Nyköping- Norrköping- Linköping för totalt 5,2 miljarder kronor. Banverkets officiella järnvägsutredning blev klar december 2008.

Under augusti 2012 tog regeringen beslut om att bygga Ostlänken, dock till betydligt lägre kostnader än vad förvaltningarna SJ och Banverket/Trafikverket tidigare planerat.

wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om