Medeltida vrak kan gömma sig utanför Esterön

En kulturhistorisk skatt från medeltiden kan ligga gömd i Bråvikens djup utanför Esterön. Teknikkonsultföretaget Sweco har fått tillgång till en spännande bild av skeppet som de nu vill undersöka vidare.

Utanför Esterön kan det finnas ett kulturhistoriskt sensationellt fynd. Preliminära bedömningar gör gällande att vraket kan vara från medeltiden.

Utanför Esterön kan det finnas ett kulturhistoriskt sensationellt fynd. Preliminära bedömningar gör gällande att vraket kan vara från medeltiden.

Foto: Fredrik Jonson

Nyheter2023-12-14 06:45

Nyligen har man skickat in en ansökan till länsstyrelsen om att få hjälp med finansieringen för att försöka hitta vraket. Företaget kan dock inte skicka med det bildbevis på skeppet som man har i sin ägo. Orsaken är att vraket upptäcktes för en tid sedan i samband med en bottenundersökning av Bråviken men den undersökningen är hemligstämplad. I ansökan säger man att man kan visa bilden vid ett fysiskt möte men inte skicka den elektroniskt.

En första bedömning som gjorts tyder på att båten, som verkar välbevarad, är av hög ålder och besitter ett stort kulturhistoriskt värde, allt enligt ansökan. 

– Det finns indikationer på att det kan vara så gammalt som från medeltiden. Fyndet är därför mycket spännande. I vår kommer vi att med hjälp av en sonar försöka lokalisera vraket. Vi har två olika positioner att utgå ifrån, berättar Claes Ternström på Sweco, som nu hoppas att länsstyrelsen ska tycka det är tillräckligt spännande så att den är med och delar på kostnaden.

Vraket är en så kallad spetsgattad båt typ snäcka eller knarr med något som förefaller vara en styråra i aktern. Förr i tiden användes modellen som kyrkbåt men både lokaliseringen inne i Bråviken och storleken på fartyget förbryllar.

– Vraket är större än en vanlig snäcka och därför vet vi inte riktigt vad den har använts till. Och inne i Bråviken åkte inte kyrkbåtar omkring, säger han. 

Någon gång i april vill man dra igång undersökningen. Viktigt att den görs innan växtligheten på botten sätter igång. Från en båt på ytan kommer man avsöka området med en sonar. 

– Om vi får bestämma skulle vi vilja att det är kring 10 grader, vindstilla och molnigt när undersökningarna ska göras. När båten är lokaliserad tänker vi sedan skicka ner en undervattensrobot för att ta detaljerade bilder på vraket, säger Claes Ternström.

Med hjälp av bilderna hoppas man sedan kunna fastställa åldern på båten och först efter det kan man gå vidare med projektet. Det vill säga bestämma vad man ska göra med vraket. Sweco hoppas förstås att både kommun och länsstyrelse kommer att vara intresserade av resultatet. Ett första steg är att länsstyrelsen beviljar bidraget till vårens undersökning. Totalt räknar man med att den här första etappen kommer att kosta 87 600 kronor där Sweco själv bidrar med knappt hälften 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!