De styr regionen
Jag kör längs en vindlande grusväg omgiven av majestätiska ekar, sköra björkar och trötta granar när landskapet plötsligt öppnar sig och jag hittar Kåknö Norrgård några mil utanför Östra Ryd. På trappan står Malin Östh och hälsar välkommen. Hon och sambon Jerker Andersson köpte för åtta år sedan mangårdsbyggnaden och en ladugård från ett större jordbruk och tycker nu att hon bor på den perfekta platsen.
– Här trivs jag. Politiken tar min mesta tid men när jag är ledig är det här eller ute i naturen jag vill vara, säger Malin.
Själv tänker jag på den vindlande grusvägen och undrar hur det går ihop sig med att ha det hektiska jobbet som politisk sekreteraren i Linköping.
– Jag har hittat en genväg genom skogen så nu tar det bara 50 minuter att komma in, säger Malin, som direkt efter vår intervju ska ge sig iväg till ännu ett möte i Linköping. Tempot och temperaturen ökar när valet närmar sig.
Malin har varit politiskt aktiv i 12 år. Hon har förtroendeuppdrag både i Söderköpings kommun och i regionen. Men det var inte självklart att det var politiker hon skulle bli.
– Jag har varit föreningsmänniska sen tonåren och engagerat mig i Kvinnojouren, Världsbutiken i Norrköping och Naturskyddsförenigen. Men att det blev politik och Vänsterpartiet är alltså Fredrik Reinfeldts fel. Det hände så mycket under hans fyra första år då samhällets hittills starka skyddsnät successivt monterades ner, när a-kassan, apoteken och allmännyttan slogs sönder. Jag kände att jag måste dra mitt strå till stacken. Jag tycker att det är livsviktigt att vi tar tillbaka den offentliga kontrollen över välfärden och inte överlåter den till marknadskrafterna.
Så att det skulle bli Vänsterpartiet var rätt naturligt. Malin hade knappt skickat in sin medlemsansökan förrän V:s starka kvinna i Söderköping Marja Bergström ringde och så var hon insugen i kommunpolitiken. Hon fortfarande är aktiv där även om regionen tar mer av hennes tid.
Det var en händelse i Söderköping som gjorde att Malin började engagera sig i regionpolitiken. 2012 öppnade en privat vårdcentral som snabbt konkurrerade ut den offentligt drivna vårdcentralen.
– Gerias marknadsföring var aggressiv medan den offentliga inte fick marknadsföras.
Då är vi inne på Malins hjärtefrågor som regionpolitiker. Ofta kan man hitta en tråd bakåt som förklarar varför vissa frågor blir viktigare än andra i en politikers liv. Malin har jobbat många år som undersköterska på Leonardsberg i Norrköping:
– Arbetsvillkoren för fotfolket inom vård och omsorg måste bli bättre. Låg lön och hård arbetsbelastning innebär att risken är stor att man inte orkar ett helt arbetsliv. Allt beror inte på pengabrist. En viktig orsak är att medarbetarna saknar inflytande över sin arbetssituation. Besluten fattas uppifrån och frustrationen är stor bland de anställda när man inte får gehör för synpunkter som bygger på vardagens erfarenheter. Organisationen borde kastas om så att man bygger nerifrån och upp. Så kallad tillitsbaserad styrning där erfarenheter från golvet tas tillvara. Då kommer vården att bli effektivare, säger Malin.
Hon erkänner samtidigt att hon som enskild politiker i ett parti i opposition har begränsat inflytande.
– Ja, men jag kan tjata. Så fort jag får chansen kommer jag igen. Ibland tänker jag "Så tjatig jag blir" men så inser jag hur viktig frågan är för många människor.
Jag har bett Malin lista den största utmaningen för Region Östergötland inför nästa mandatperioden.
– Vi kan inte låta marknaden styra sjukvården. I lagen står att vi ska få vård efter behov. Valfrihetssystemet, marknadsstyrningen och privata sjukförsäkring gör att regionerna har förlorat kontrollen över det som är själva grunden för svensk sjukvård. Oavsett om det är privata eller offentliga utövare måste det vara vårdbehovet som styr.
Den andra utmaningen är att sjukvårdens organisation inte är tillräckligt robust.
– Salar och sängar räcker men det finns inte personal som kan bemanna dem. Och här återkommer jag till min käpphäst. Lyssna på personalen och vad de vill istället för att fatta beslut uppifrån utan förankring, säger hon innan hon hastar iväg till bilen för nästa möte om det som är hennes övertygelse. Att som politiker se till att sjukvården blir rättvisare och jämlik.