Klinga bergtäkt förbereder sig för Ostlänken

När Ostlänken börjar byggas kommer det att bli enorma mängder schaktningsmassor att ta hand om under bygget av tunnlar, broar och spår. Klinga bergtäkt tänker haka på det tåget och ställa om verksamheten från att spränga berg till återvinning av de massor som grävs upp.

Klinga bergtäkt kommer  sluta som bergtäkt inom fem-sex år och man hoppas att Ostlänkens schacktmassor ska kunna användas för att återställa täktens yta och sedan användas för efterbehandling av massorna.

Klinga bergtäkt kommer sluta som bergtäkt inom fem-sex år och man hoppas att Ostlänkens schacktmassor ska kunna användas för att återställa täktens yta och sedan användas för efterbehandling av massorna.

Foto: Liselott Rydberg Sörensen

Nyheter2023-02-15 11:00

I dagarna har ägarna Svevia skickat in ett första samrådsunderlag till Länsstyrelsen för att ställa om sin verksamhet. 

– Det är fem-sex års sikt som förändringen kommer att bli mer märkbar. Fram till dess fortsätter vi med bergtäktsverksamheten men då är berget slut, berättar platschefen Mattias Ståhl för Folkbladet. 

Enligt det tillstånd som Svevia har nu ska en vattenspegel iordningsställas i den grop som har skapats efter bergssprängningarna. 

– Men det vill vi nu ändra på och istället iordningsställa platsen för att kunna fungera som efterbehandlingsplats eller möjligen en riktig deponi. Vi anser att det är bättre att platsen kommer till nytta för att ta hand om alla de massor som Ostlänken kommer att ge. Vi kan då färdigställa en slät och fin yta av det icke farliga inerta materialet och avfallet vi tar emot. Sedan kan platsen användas att återvinna ännu mer material från Ostlänken.  En av tunnlarna kommer att gå under vår grind här ute så vi ligger ju nära till för att ta hand om schaktningsmassorna, säger han och konstaterar att samrådet med länsstyrelsen nu går ut på att få klart för sig vilken nivå man ska lägga sig på och vilka tillstånd man då måste söka. Ett alternativ är att delar av ytan skulle kunna användas för en liten sjö och resten bli verksamhetsyta där materialet ska återvinnas.

Totalt räknar Svevia att kunna ta emot 1,8 miljoner ton material att använda till efterbehandling av bergtäktens rätt oregelbundna ytor. Sedan räknar med att kunna återvinna jord- och schaktmassor, så kallade entreprenadberg och asfalt framöver under Ostlänkens byggtid.

– Vi återvinner asfalt redan idag men har bara tillstånd att ta emot 10 000 ton. Nu vill vi öka det till 50 000 ton berättar Mattias Ståhl. 

Eftersom det rör sig om mycket stora mängder massor som Ostlänken lämnar efter sig kommer fler platser än Klinga behövas för att ta emot materialet. Men Mattias Ståhl menar att Klinga ligger väl till för att utnyttjas med det läge man har nära E4. Ostlänken kommer att smita mer eller mindre förbi just det här området när sträckan mellan Norrköping och Linköping börjar verkställas. 

Trafiken kommer inte nämnvärt att öka eftersom den redan idag är rätt omfattande på grund av bergtäktsverksamheten. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!