Beslutet om en visselblåsarfunktion kommer från politiskt håll, efter en motion från oppositionsrådet Sophia Jarl (M).
Nu har kommunen ingått avtal med en leverantör.
– Planerna är att det här ska införas under våren, säger säkerhetschef Richard Tjernström vid Norrköpings kommun.
På kommunens intranät kommer det att framgå hur man går in på leverantörens sida, en webbadress. Där skapas en unik användaridentitet för varje besökare.
– Men man lämnar inga uppgifter om sig själv. De enda uppgifter man lämnar är de man vill berätta om. Det kan vara i löpande text, där man vill påtala något förhållande, eller ladda upp en bild eller ett dokument.
Informationen krypteras. De enda som kan ta del av den är den advokatbyrå som kommer att få i uppdrag att granska den information som kommer in.
– De ser inte vem som lämnat informationen. Vitsen med ett sådant här system är att identiteten ska vara fullständigt skyddad. Den ska inte vara spårbar, säger Richard Tjernström.
Den normala vägen att påtala missförhållanden eller oegentligheter är att vända sig till sin chef, kontakta kommunledningen, säkerhetschefen eller skicka anonyma kuvert. Visselblåsartjänsten är en extraordinär möjlighet, säger Tjernström, för att ingen av rädsla ska avstå från att lämna information.
Licensen kostar 70 000 kronor om året, vilket innebär 5 800 kronor i månaden för hela organisationen med 11 000 anställda. Till det kommer en startavgift på 15 000 kronor och arvode till advokatbyrån beroende på hur mycket arbete det blir.