Kerstin vill att alla barn ska tycka att de duger

Kerstin Sjöberg (C) är heltidspolitiker i regionens hälso- och sjukvårdsnämnd. Men insikterna hon fått som speciallärare i matematik om hur barn har det, har följt med henne in i politiken. Idag är det dags för ett nytt avsnitt i vår serie inför höstens regionval.

Fikastund i skuggan en varm dag. Kerstin tror att hennes kontrollbehov kan bero på att hon haft fem barn att ta hand om. "Då behöver man ha bra koll"

Fikastund i skuggan en varm dag. Kerstin tror att hennes kontrollbehov kan bero på att hon haft fem barn att ta hand om. "Då behöver man ha bra koll"

Foto: Marianne Odelius

Nyheter2022-08-06 12:00

De styr regionen

Längs 209:an mot Arkösund avlöser sädesfälten varandra. Ytor med snart skördemoget spannmål imponerar. Fält med både råg, vete, havre och korn susar förbi på väg till Önsätter Lillgård utanför Kättinge där Kerstin Sjöberg bor med sin bonde Anders. Att däremot säga att Kerstin också är bonde är att ta i. Hon har rätt mycket att stå i på annat håll som heltidsanställt regionråd sedan fyra år. 

– Men förr hoppade jag in och hjälpa till pi lantbruket ibland, säger Kerstin Sjöberg när hon möter upp på gårdsplanen. Det är en het dag i slutet på juli och vi slår oss ner i skuggan med kaffe och sockerkaka. 

– Jag trivs här ute trots att det tar nästan en och en halv timme till jobbet i Linköping. Och det trots att jag är stadsbarn. Är född och uppväxt i Östersund och åkte iväg när jag började läsa till mellanstadielärare. Först i Härösand tills kärleken förde mig till Östergötland något år senare. Nästa år har jag bott här i 40 år. 

Kerstin och Anders har uppfostrat fem barn tillsammans. Under sex år fick de tre flickor sedan blev det ett uppehåll på elva år, "de elva ljuva åren" som deras dotter nummer tre kallade dem. Under tiden flyttade familjen också och det gör att det är 20 år mellan äldsta och yngsta barnet. Den två yngsta bor fortfarande hemma. 

Eftersom barns och ungdomars villkor är en viktig ingrediensen i hennes politiska övertygelse börjar vi där. Både som mellanstadielärare och senare som speciallärare i matte har hon noterat att det finns så många unga som tycker att de inte duger. Inte bara utseendemässigt eller som personligheter utan också kunskapsmässigt. Kanske är det skolans krav som är bekymret inte barnens förmåga. 

– Våra ambitioner att ge barn en bra utbildning har tyvärr slagit snett. Kraven i dagens läroplan är omöjliga för alla att uppnå. Istället har vi bäddat för att många ska känna sig misslyckade när de inte når upp till för högt ställda krav. Att de känner att de inte duger följer dem ut i samhället. Som lärare måste vi istället få möjlighet att stärka deras förmågor. Det var därför jag blev speciallärare i matte. För många har det som kallas matteängslan. Jag vill ge dem verktygen att klara kraven som ställs på dem.

Kerstins politiska intresse vaknade redan tidigt. Miljöförstöringen blev inkörsporten redan under 80-talet hemma i Östersund:

– Jag var först inne på att jag skulle rösta på Miljöpartiet men så blev det inte. Svärfar värvade in mig i centerpartiet när han märkte mitt engagemang också i landsbygdsfrågor. Vi bodde i Kvarsebo sedan jag flyttat till Östergötland och jag hade för att skaffa mig en egen identitet börjat engagera mig i föreningsrörelsen där.

Väl inne i Centerpartiet dröjde det inte länge förrän hon fick uppdrag, först i kommundelsnämnden i Kolmården sen som ersättare i socialnämnden i Norrköping. Då hade familjen flyttat över Bråviken till Vikbolandet och snart blev hon invald i kommunfullmäktige. Regionen hamnade hon i sedan hon fått fina siffror i provvalet 2014. 

Barns och ungas mående är viktiga för henne som regionpolitiker. Men hon menar att det måste bli enklare för alla att hitta rätt nivå på den hjälp man behöver. Det finns resurser men vården är inte tillräckligt samordnad. Den nära vården (som regionen satsar extra på just nu) är ett viktigt instrument för att man ska få rätt hjälp tidigt i vårdkedjan. Det innebär att vårdcentralerna måste stärkas och sjukhusvården omorganiseras så att resurserna används på bästa sätt. Att få må bra både psykiskt och fysiskt är ett mål för alla.

– Vi måste också lära oss att använda den tekniska utvecklingen. Idag bygger den mest vården på personliga besök när vi borde dra större nytta av digital teknik och ökad samverkan. Göra det enklare att få kontakt och råd.

Vår demografiska framtid kräver omställningar. Allt fler av oss blir äldre och sjukdomar som kräver vårdens resurser ökar. Det finns allt bättre möjligheter att behandla sjukdomar. Därför tycker Kerstin att patienternas och personalens valfrihet är viktig.

– Våra resurser är inte oändliga. De privata alternativen behövs. De kan tillföra nya idéer och göra vården mer effektiv, säger Kerstin Sjöberg som tror att de idéer hon har bäst kan förverkligas i ett samarbete med den breda mitten. 

Kerstin Sjöberg

Bor: Vikbolandet

Född: 1963 i Östersund

Yrke: Mellanstadie-och speciallärare och nu heltidspolitiker

Duktig på: Jag är bra på att ta in flera perspektiv innan jag bestämmer mig. Viktigt att lyssna på alla även meningsmotståndare. Sen är jag praktiskt lagd.

Sämre på: Jag har ett starkt kontroll behov. Bra ibland men jag överarbetar saker och lägger mig i för mycket

Roll i regionen: Regionråd, tredje vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, regionstyrelsen

Plats på listan: förstanamn i Norrköping

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!