Lena Ek återkommer ständigt till skogen och klimatet

Förra miljöministern och Valdemarsviksbon Lena Ek lägger mycket tankemöda på klimatfrågor trots att hon inte längre är direkt involverad i politiken. "Det är frågor som är avgörande".

Lena Ek har jobbat med frågor om miljö och klimat som politiker och ääven utanför politiken. Nyligen lde hon fram ett delbetänkande i bioekonomiutredningen.

Lena Ek har jobbat med frågor om miljö och klimat som politiker och ääven utanför politiken. Nyligen lde hon fram ett delbetänkande i bioekonomiutredningen.

Foto: Roland Klinga/Anders Wiklund/Skyborn Renewables

Nyheter2023-05-06 08:00

Det har gått snart åtta år sedan Valdemarsviksbon och centerpartisten Lena Ek lämnade den aktiva partipolitiken när hon lämnade riksdagen 2015. Då hade hon bland annat hunnit vara miljöminister i Reinfeldt-regeringen och gjort sju år i Europaparlamentet.

– Jag följer fortfarande politiken och jag är fortfarande medlem i centerpartiet. Men det är lite på sidan om numera. Även om jag samtidigt håller på med viktiga frågor, säger hon.

undefined
Lena Ek bor i Valdemarsvik och har även varit kommunalråd i kommunen.

Det blir en ganska lång lista om du ska räkna upp vad Lena Ek gör i dag 2023. Det är inte så att hon har trappat ned. Även om hon själv tycker att det ändå är ganska lugnt i dag. Ett sätt att beskriva vad hon gör i dag är att säga att det handlar mycket om skog och klimatet. Aktuellast är att hon leder den så kallade bioekonomiutredningen som nyligen lämnade ett delbetänkande till regeringen. Hon förklarar:

– Det handlar om vad som behövs för att Sverige ska bli bättre på att producera biodrivmedel. För vår egen beredskap, för jobben och för klimatet. Jag lämnade nyligen ett delbetänkande och utredningen ska vara klar i oktober, säger hon.

undefined
Nyligen lämnade Lena Eks utredning om biodrivmedel ett delbetänankde till regeringen. "Produktionen behöver öka i Sverige och det behövs ekonomiska incitament för att främja produktionen", säger hon.

Huvudförslaget i delbetänkandet innebär i korthet att Sverige borde införa ett nytt styrmedel för ökad inhemsk produktion av förnybara drivmedel. Företag som använder restprodukter av biomassa, eller koldioxid och el, för att tillverka förnybara drivmedel i Sverige skulle få ekonomiskt stöd. 

– Norrköping har genom Agroetanols anläggning på Händelö en av få anläggningar i Sverige som är storproducent av biodrivmedel. Det behövs fler sådana anläggningar där vi kan producera själva och ge Sverige en bättre beredskap. Vi befinner oss i dag i en orolig värld och det är läge att se över vår beredskap. Med den produktion vi har idag skulle vi klara oss 90 dagar. Det är inte tillräckligt

Hon tillägger:

– Med utredningens förslag skulle också Sveriges konkurrenskraft stärkas och bidra till utveckling och kommersialisering av nya lösningar. Det skulle betyda jobb och tillväxt i hela landet, säger Lena Ek.

undefined
Lena Ek har flera regeringsuppdrag i dag och sitter i flera styrelser. "Jag tycker inte att jag har så mycket att göra. Men jag jobbar med sådant som jag tycker är spännande och viktigt", säger hon.

Hur har delbetänkandet tagits emot?

– Det har fått positiv respons av många i Riksdagen. Nu hoppas jag att det faktiskt blir reformer utifrån förslaget, säger hon.

En annan aktuell fråga som hon jobbar med är att vara styrelseordförande i ett forskningsprojekt som heter Mistra Geopolitics. Projektet handlar om "att kritiskt utforska samspelet mellan geopolitik, säkerhet och global klimat- och miljöförändring". Hon sitter också i den globala styrelsen för PEFC. PEFC är en icke vinstdrivande organisation som arbetar för att främja ett långsiktigt hållbart skogsbruk.

undefined
Skogen och skogsbruk tar mycket tid i åtanke för Lena Ek. "Det är bevisat att träd skapar hälsa hos människor", säger hon.

– Det är intressant när jag själv reflekterar över vad jag engagerat mig i genom åren. Jag återkommer hela tiden till skogen och klimatet för det är frågor som är avgörande. Det är också intressant att följa den senaste forskningen på nära håll, säger hon.

Vindkraft är en fråga som diskuteras och debatteras. Bitvis är tonen mycket hård. Många som är försiktigt för, eller emot, kraftslaget håller låg profil för att inte köras över i en debatt.

– Jag känner igen det där. Men det ska kunna gå att hålla en hyfsad debatt även om det är svåra frågor. Jag är för vindkraft och jag tror på den havsbaserade vindkraften, säger hon.

undefined
Ett exempel på hur havsbaserad vindkraft kan se ut. Lena Ek menar att staten borde stå för kablarna som fraktar elen till land. "Det har alltid varit staten som står för infrastrukturen", säger hon.Så kan den havsbaserade vindkraftparken se ut.

Hon ser inte att vindkraft i Östersjön skulle skada djur och natur och jämför med de utsläpp som båttrafiken ger. Hon påpekar också att Östersjön är ett mycket förorenat hav.

– Jag tycker att alla landsdelar ska dra sitt strå till stacken och även Östergötland. Vi måste producera mer el och att då tro på små kärnkraftsverk (SMR) inom snar framtid är inte realistiskt. Det är bara att lyssna på Vetenskapsradion i P1 för att höra att det kommer ta många år innan de möjligen kan finnas i kommersiellt bruk, säger Lena Ek.

undefined
Lena Ek är ordförande i Länsförsäkringar Östgöta. "Det är ett fint uppdrag. Vi jobbar för att ge medlemmarna lokalt avkastning", säger hon.

Det kanske mest lokala som Lena Ek håller på med just nu är att vara styrelseordförande i Länsförsäkringar Östgöta. Ett uppdrag hon är extra stolt över, säger hon.

– Det är ett lokalt bolag som ger tillbaka sin avkastning till medlemmarna. Det är en fin tanke. Samtidigt är det också ett bolag som har att förhålla sig mycket till klimatförändringarna. Det finns en linje i mina engagemang, säger hon och skrattar.

Du säger att du inte gör så mycket i dag. Vad är det bästa med det?

– Jag kan vara hemma nära familjen och slipper att resa. Det har jag gjort så mycket i mitt liv. Nu slipper jag det.

Lena Ek

Född :1958.

Bor: I Valdemarsvik.

Familj: Har fyra barn, varav sonen Magnus Ek och dottern Jenny Elander Ek har engagerat sig politiskt.

Politik: Har varit miljöminister, suttit i Riksdagen, varit kommunalråd och europaparlamentariker för centerpartiet.

Övrigt: Hon är också styrelseordförande i Voksenåsen. Voksenåsen är en konferensanläggning i Oslo som skänktes av Norge till Sverige för Sveriges hjälp till Norge under andra världskriget. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!