Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hemtjänsten: Läget är katastrofalt

"Biståndshandläggare beviljar 30 minuter, men chefen drar ner till 15 min, vart har de fått det ifrån att de får minska tider och inte ge oss gåtid? Vi är inga fåglar", säger undersköterskan Dijana.

Anställda inom hemtjänsten har gjort en stressanmälan till Arbetsmiljöverket.

Anställda inom hemtjänsten har gjort en stressanmälan till Arbetsmiljöverket.

Foto: Privat

Nyheter2020-11-26 13:00

De kan ha 30 minuter på sig att ta sig till en brukare, som kanske är gammal och dement, klä av, duscha och klä på, för att sedan vara hos nästa brukare. Nu har undersköterskorna på Rikscity hemtjänst anmält stressen till Arbetsmiljöverket.

– Vi hinner inte och nu ska vi bli färre. Vissa gråter på jobbet, det finns hela tiden en inre stress. Vi har ett ansvar men ändå orkar man inte, säger Dijana.

När medarbetarna samlas på morgonen är det flera som inte kommer, coronarestriktionerna gör det än mer sårbart, men brukarna är lika många. Och har rätt till samma omsorg och den tid som de fått sig tilldelade av biståndshandläggaren. Men utan restid för undersköterkorna räcker inte tiden till.

– De måste ju få det de har rätt till, det är ju för deras skull jag är här, men jag kan inte göra ett bra jobb. Läget är katastrofalt, säger Dijana.

Annelie är arbetsplatsombud och hon delar Dijanas bild.

– Det har varit väldigt jobbigt sista månaden. Jag förstår att chefen måste ha en budget i balans, men att dra ner på personalen med färre anställda och vikarier, det gör att vi på mornarna känner en stor stress över hur vi ska klara vårt jobb, säger hon.

– Många orkar knappt laga mat när de kommer hem för att de är så psykiskt och fysiskt trötta, säger Zulfija, som är undersköterska och lokalt skyddsombud.

Hon berättar att man nästan varje dag skriver avvikelserapporter.

Om vi är för få på morgonen så måste vi ringa till brukare som vi egentligen ska se till flera gånger om dagen och säga att vi inte kan komma på förmiddagen utan bara till lunch, vi måste prioritera så att de får mat, säger Zulfija.

De försöker och de kämpar och det blir mycket övertid, men de förstår inte varför arbetsgivaren håller på som de gör.

– Vi har rätt att få veta våra scheman två veckor i förväg, men så är det inte längre. En kollega som är ensamstående nekades nattis eftersom hon inte vet hur hon ska jobba, säger Zulfija.

Om en brukare exempelvis har beviljats 30 minuter för att få hjälp att duscha, men hemtjänsten bara hinner vara där en kvart, så får enheten bara betalt för den tiden och då blir det ännu mindre pengar som gör att man måste spara in på ännu mer.

– Vi har påtalat det här många gånger och då blir det bättre en kort stund men sedan är man tillbaka i samma situation igen, säger Zulfija.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!