Han sålde skola till radikal islamist

En av personerna som Säpo klassar som säkerhetsrisk och som dömts till utvisning, bodde en tid i Norrköping. Han köpte sedan Vetenskapsskolan i Göteborg, som startades av Kunskapsljusets grundare.

Vetenskapsskolan (numera Safirskolan) i Göteborg startades av Isam Bardaqji, som driver Kunskapsljuset i Norrköping.

Vetenskapsskolan (numera Safirskolan) i Göteborg startades av Isam Bardaqji, som driver Kunskapsljuset i Norrköping.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Nyheter2019-11-26 06:45

Det var i maj som säkerhetspolisen slog till mot rektorn och imamen Abdel Nasser El Nadi på den omstridda Vetenskapsskolan i Göteborg. Han är en av sex radikala islamister som togs i förvar av Migrationsverket på säkerhetspolisens inrådan, anklagad för att utgöra ett hot mot rikets säkerhet, men som nu släppts då det inte går att verkställa utvisningen.

Mannen, som nu bytt namn, kom enligt uppgifter till Sverige och Norrköping som asylsökande från Egypten någon gång på 1990-talet. Här bodde han sedan flera år och lärde då känna den muslimska friskolan Kunskapsljusets huvudman och grundare Isam Bardaqji. Sedan ska han ha flyttat till Göteborg.

2007 ville Isam Bardaqji utöka sin skolverksamhet, och startade då Vetenskapsskolan i Göteborg. 

– Det var elever som gått på min skola som flyttade till Göteborg som ville att jag skulle starta en skola där med, förklarar han.

När han sedan ville sälja skolan, gjorde han det till mannen, som nu klassas som en säkerhetsrisk av Säpo och som kommer att utvisas så fort det inte finns något verkställighetshinder, och två andra män. Någon koppling till mannen har inte Isam Bardaqji i dag, säger han:

– Jag har ingen aning om honom. Jag har inte med honom att göra. Det var tre personer som köpte skolan.

Men du har känt honom?

– Ja, han har bott i Norrköping länge. Han är en Norrköpingskille. Jag kände honom då. Men sedan flyttade han till Göteborg.

Vad tänker du om det som hänt nu då?

– Jag har inga kommentarer om det. Jag har ingen koppling till honom.

Har Vetenskapsskolan eller den här mannen någon koppling till Kunskapsljuset?

– Nej.

Enigt uppgifter som Göteborgs-Posten tagit del av ska mannen, som nu klassas som en säkerhetsrisk, ha praktiserat på Norrköpings Tidningar under en tid. Det har han uppgett till Skolinspektionen i samband med granskningen av den omstridda Vetenskapsskolan. När han ska ha gjort detta är dock oklart. Han har också uppgett att han har en fyraårig journalistutbildning i Egypten och att han har arbetat på en stor dagstidning där i tio år. Anna Lindberg, publisher på Öst media där Norrköpings Tidningar ingår, hade ingen aning om att mannen ska ha praktiserat på tidningen.

– Vi tar emot praktikanter, men kollar inte upp vad man har för religiös bakgrund, säger hon.

Isam Bardaqji, driver Kunskapsljuset.
Isam Bardaqji, driver Kunskapsljuset.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!