Förstamaj firades som (o)vanligt i Norrköping

Norrköping var sig inte likt denna första maj.

Eldina Melez  är ombudsman på fackförbundet Seko och var en av talarna på S digitala förstamaj möte.

Eldina Melez är ombudsman på fackförbundet Seko och var en av talarna på S digitala förstamaj möte.

Foto: Widar Andersson

Nyheter2020-05-01 12:55

Ingen bilkortege, inte en massa människor ute på stan och inga demonstrationståg och inga tal och möten vid Trappan i Industrilandskapet eller i Vasaparken. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i Norrköping valde i dessa Coronatider att istället genomföra digitala förstamaj möten. Traditionen med att Socialdemokraterna är först ut på gatorna på förstamaj i Norrköping hölls vid liv även i år. 

undefined
Eldina Melez är ombudsman på fackförbundet Seko och var en av talarna på S digitala förstamaj möte.

Klockan halv elva på förmiddagen hälsade Mattias Ottosson välkommen till det socialdemokratiska förstamaj firandet. Ottosson är ordförande för S i Norrköping och är även riksdagsledamot. Han riktade ett tack till alla som står i "frontlinjen" i Coronapandemin och som gör att samhället fungerar. Nästa talare var Ida Wallander som är ordförande för ungdomsförbundet SSU i Norrköping. 

undefined
Nicklas Lundström talade på vänsterpartiets möte.

Hon talade om Coronakrisens stora risker för stigande ungdomsarbetslöshet och manade regeringen att göra mer och större insatser för de unga.  Tredje talare på S-mötet var Eldina Melez som arbetar som ombudsman på fackförbundet Seko. Hon argumenterade för en höjning av taket i a-kassan - det vill säga att fler som blir arbetslösa verkligen får 80 procent av lönen - och hon kritiserade även regeringen för att de "nyliberala" samarbetspartierna C och L tillåts driva frågan om ett försämrat anställningsskydd. 

Huvudtalare på S-mötet var Kommunalfackets ordförande Tobias Baudin. Han uppehöll sig främst vid S-parollen om "Ett starkare samhälle" och talade om välfärdens påfrestningar i de Coronatider vi lever i. 

Vad halv tolv inledde Vänsterpartiet i Norrköping sitt förstamaj firande. Partiet hade vävt ihop en film med rörliga bilder från demonstrationen 2019 och med sång och musik från den dagen till ära sammansatta gruppen "May Day som framförde Kent-låten "Sverige" och Mikael Wiehes "Det här är ditt land."

undefined
Riksdagsledamoten Linda Snecker.

Först ut att tala var Nicklas Lundström som är gruppledare för V i kommunpolitiken. Lundström talade om att Coronakrisen visade att "vi har haft rätt" bland annat om missförhållanden, besparingar och privatiseringar inom äldreomsorgen. Han såg framför sig hur V nu skulle kunna "tvinga" de övriga partierna att lyssna.

undefined
Mattias Ottosson är ordförande för Socialdemokraterna i Norrköping och var programledare för S facebookfirande första maj.

Linda Snecker är riksdagsledamot för Vänsterpartiet i Norrköping och hon avslutade vänstermötet med ett tal där hon gick till storms mot att "gubbar med högalöner" bestämmer antalet vård- och omsorgsplatser i landet och hon talade även för sänkt arbetstid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!