Efter julsmörgåsen blev beslutet inget beslut

Decembermötet med Norrköpings fullmäktige förgylldes av Hagaskolans musikklasser 9 C och D som bjöd på en Luciashow av yppersta klass.

Deniz Butros (V) avtackades som ledamot i fullmäktige vid mötet på måndagskvällen.

Deniz Butros (V) avtackades som ledamot i fullmäktige vid mötet på måndagskvällen.

Foto: Widar Andersson

Nyheter2019-12-16 19:30

 Den mer än 1500 år gamla legenden om Lucia som en självständig kvinna som stod upp för ljuset och rätten att följa sitt hjärta har följt med ända in i våra tider. Med all rätt skulle jag vilja säga. Lucia är en påminnelse om vad som är viktigt här i tillvaron. 

Mötet höll sig kvar i de historiska environgerna även sedan Hagaskolans elever tackat för sig. Fullmäktiges ordförande Olle Wikmång passade på att uppmärksamma att det i år är 100 år sedan riksdagen beslutade om full och lika rösträtt för alla vuxna män och kvinnor i Sverige. Wikmång citerade ur ett tal som dåvarande fullmäktigeordföranden Nils Swartling höll 1919. 

Historiens vingslag kändes i rummet. Wikmångs ord från förr gjorde det lätt att föreställa sig vilken oerhörd omställning den fulla och lika rösträtten måste ha varit för såväl "vanligt folk" som för politikerna då det begav sig. 

Innan dagspolitiken helt tog över uppmärksamheten hos ledamöterna genomfördes en avtackning av ledamöter som avgått ur fullmäktige under året som gått. Avtackningen omfattade en handfull personer. Bland de som lämnat finns till exempel Juno Blom för Liberalerna och Claes Särevall för Socialdemokraterna. Blom har ju fullt upp med att vara partisekreterare i Liberalerna medan Särevall - som lämnat politiken för att sadla om till lokförare - just denna kväll var ute och körde tåg någonstans i Sverige. Kort sagt var det glest i leden bland de avtackade. 

Deniz Butros i Vänsterpartiet var faktiskt ensam om att vara på plats. Hon har flyttat till jobb i Stockholm. Deniz Butros har orden och hon var oftast intressant att lyssna på när hon tog till orda

När fullmäktige så tog sig an nutiden och framtiden så slog det back i maskin direkt. Den styrande Kvartetten mötte motstånd från vänster  (Nicklas Lundström) och till höger (Sophia Jarl)  mot förslaget om att införa en ny ordning för budgetarbetet i kommunen. När det något överraskande visade sig att det var oppositionen som hade majoritet så tog fullmäktige en paus för att informellt undersöka om partierna kunde komma överens utan att votera? Det kunde man inte. Ärendet flyttades fram till efter fullmäktige ätit sin julsmörgås vid sjutiden.

Åsiktsskillnaderna i sakfrågan är inte mycket att orda om. Att flytta huvuddelen av budgetarbetet till våren istället för att som nu ligga under hösten är alla överens om. De få ord och meningar som diskuteras hade man kunnat snacka ihop sig om redan i Kommunstyrelsen.  Förklaringen till att M, V, SD och MP går samman i formaliafrågor är helt enkelt att de gör det därför att det är möjligt att göra det; de är fler och vill gärna visa det då och då. Inget fel i det. Det kallas parlamentarisk demokrati och är en utlöpare av den allmänna rösträtt som hyllades vid mötets inledning. Det sämsta för Kvartettens fyra partier är därför att visa prestige och tjurighet. 

I rask takt beslutade fullmäktige om ett tjugotal ärenden; däribland avgifter för tillstånd att sälja tobak och folköl och utbetalning av partistöd. 

Efter julsmörgåsen sa Kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S) att "det är befriande" med dynamiska möten där alla "tar ansvar för att vi ska enas när vi är så nära varandra." Sedan yrkade Stjernkvist på att frågan om formerna för budgetarbetet skulle skickas tillbaka till Kommunstyrelsen för att återkomma på fullmäktigemötet i januari. Om detta enades snabbt alla. 

Fullmäktige

Kommunfullmäktige är den högsta beslutande församlingen i svenska kommuner. En ledamot i kommunfullmäktige måste vara bosatt i kommunen och vara minst 18 år gammal.. Fullmäktiges storlek varierar från minst 21 ledamöter i kommuner med högst 8 000 röstberättigade invånare till minst 101 ledamöter i kommuner med fler än 600 000 röstberättigade invånare. Norrköpings fullmäktige har 85 ledamöter. S är största parti. MP är minst. Fullmäktige inrättades 1862 och trädde i kraft med ingången av 1863.

Karta: Rosen förvaltningshus
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!