Böcker som gör dig mer moderklok

Idag på Mors Dag lyfter vi fram några mödrar ur den svenska litteraturens - och delvis Norrköpings - skattkista

Här ser vi Moa Martinson till höger tillsammans med författaren Amelie Posse till vänster och skådespelerskan Gerda Lundeqvist i mitten.

Här ser vi Moa Martinson till höger tillsammans med författaren Amelie Posse till vänster och skådespelerskan Gerda Lundeqvist i mitten.

Foto: Reportagebild

Nyheter2020-05-31 12:00

De olika modersgestalterna och deras öden som de speglas i böckerna är på många sätt ständigt aktuella; trots att tre av de fyra böckerna i texten har börjat få några år på nacken.

Låt oss börja från början med Moa Martinsons bok "Mor gifter sig" som kom ut 1936. Romanen är skriven i ett barn/jag-perspektiv där barnet Mia (Moa) i huvudsak är berättaren.  Vi befinner oss i Norrköping, där Moas mamma Hedvig bland annat arbetade på Norrköpings ylleväveri mellan åren 1894- 1896.  Mia växer upp som ensambarn och lämnas bort då och då för att Hedvig ska kunna ta de arbeten som finns. En styvfar med alkoholproblem kommer in i familjen. Moderns och dotterns relation påverkas och konfliktiseras genom detta. 

1939 kom Ivar-Lo Johanssons "Bara en mor" ut. Huvudperson är den vackra, levnadsglada och kärlekshungriga statarflickan Rya-Rya. Kvinnoporträttet är starkt och inkännande i boken. Finns det någon chans för Rya-Rya att bli något annat än "bara en mor"; ännu en utsliten och utarbetad statarhustru?

Mödrar och söner av Per-Anders Fogelström gavs ut 1991 och är en annan stor svensk moderklassiker. Den fattiga arbetarflickan Lilly väntar barn med en far från lite finare förhållanden som inte vill gifta sig med henne. Förvecklingarna i boken speglar både moderns makt och hennes utsatthet

Sist men inte minst har vi en modertriologi - den sista delen Egenmakt kommer ut i höst - av Eva Rockborn i Norrköping. 

Hon arbetar till vardags som läkare på Geria vårdcentral i Söderköping.  Den 17 september 2019 släppte hon del två i triologin: "Modermakt". Den första boken "Livmodermakt" kom ut till läsarna i september 2018." 

Folkbladets medarbetare Carolina Nilsson recenserade " Livmodermakt" på våra kultursidor: "Erika Rockborns romandebut kretsar runt frågeställningen vad en man kan göra när han själv hett önskar att ha barn men kvinnan han lever med säger nej? Det är en varm och vackert beskriven historia där vi får en inblick i 40-årige läkaren Martin Lindahls liv under ett intensivt skede där frågan till slut ställs på sin spets. Hur ska han göra? Förhållandet har gått i stå, kanske inte bara på grund av barnlösheten förstår vi ganska snart, och in i Martins liv kommer en kvinna som är allt annat än det han har i sitt äktenskap."

Ta dig gärna tid och ro att läsa de här böckerna. Man eller kvinna spelar ingen roll. Läsningen kommer att göra dig mer moderklok. 

Per-Anders Fogelström
Per-Anders Fogelström
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!