Totalt rör det sig om i storleksordningen 60 000 kronor som den anställde fått ut för sina övertidstimmar. Den anställde har nu meddelats en disciplinpåföljd i form av tio löneavdrag. Ett löneavdrag utgör 25 procent av daglönen och handlar i detta sammanhang om en trettiondel av månadslönen.
Det hela uppdagades 2019 när Försäkringskassan gjorde en riktad kontroll avseende övertidsuttag. Enligt Jacob Lagercrantz, pressekreterare på myndigheten, är detta något som görs kontinuerligt.
– Det görs löpande kontroller utifrån riskområden avseende interna överträdelser och brott gentemot myndigheten.
Då upptäcktes den anställdes över 300 övertidstimmar. En summa som inte är oförenlig med svensk arbetslagstiftning, men som myndigheten hittat felaktigheter med.
– Arbetstidslagen ger utrymme för allmän övertid med högst 200 timmar per arbetstagare under ett kalenderår. Arbetstidslagen medger utöver den allmänna övertiden att ytterligare 150 timmar per arbetstagare tas ut som extra övertid, säger Jacob Lagercrantz.
Felaktigheterna handlar om oförklarligt långa pauser utan aktivitet i det system som de anställda arbetar i. Vid flertalet tillfällen ska det ha saknats aktivitet i mellan sju till nio timmar. Det ges exempel om hur de anställda loggat in tidigt på morgonen, varefter ingen aktivitet synts förrän efter många timmar. Den anställde har förklarat icke-aktiviteten med att hen inte alltid jobbar i systemet, utan loggar in och sedan arbetar genom att söka på nätet och skriva för hand. Bland annat har hen uppgett att hen arbetar med komplicerade ärenden, som ingen annan vill ta. Hen är snabb och effektiv, vilket också vidimeras av chefen. Försäkringskassan har kontrollerat den anställdes arbetstid på arbetsplatsen, och då har det också saknats aktivitet i systemet, men inte i samma omfattning som under övertiden, som mestadels utförts hemma.
För att övertid ska uppstå krävs att tjänstgöringen är beordrad. Övertid ska i första hand begärs av de som frivilligt åtar sig det, vilket den anställde uppger att hen velat.
Den anställdes chef har dock fått en varning i samma ärende, då den anställde inte fått sin veckovila vid tre tillfällen.
Den anställde får jobba kvar på Försäkringskassan, och har inte polisanmälts.