Som systemet är tänkt att fungera så innebär det att en biståndshandläggare beslutar att en person beviljas hjälp därefter tas beslut om hur många minuter personen behöver hjälp. Enheten får sedan ersättning för de faktiska minuter som hemtjänst utförs. Men när hemtjänstpersonalen inte hinner vara hos en brukare mer än kanske halva tiden så halveras även ersättningen och enheten måste då spara pengar vilket kan leda till färre anställda som i sin tur får det ännu stressigare och hinner vara hos brukare ännu kortare tid. Det blir en ond cirkel där resurserna minskar och man aldrig kommer ifatt.
– Det är ett sätt att fördela pengar och resurser inom kommunen som bidrar till den här stressen. Det är ett inbyggt fel i vårt styrsystem, säger Olle Vikmång.
Om det är återkommande brister i en verksamhet så ska det lyftas till cheferna.
– Det är också en fråga om ledarskap, där man kan behöva olika stöd och särskilda metoder för att få verksamheten att fungera. Tanken är att tiden hos brukare ska vara större och att man ska minska den så kallade kringtiden så långt som möjligt, säger Olle Vikmång.
Som det är nu går tid till att skriva avvikelserapporter istället för att göra insatser hos brukarna.
Nästa år ska systemet med "minutjakten" tas bort och det ska bli lättare att planera verksamheten, men vissa saker ska följas redan nu, som exempelvis schemaläggningen.
– Där har vi ett avtal och en överenskommelse och den ska vi absolut hålla, säger Olle Vikmång.
Uppdragsplanen för 2020 med tillsynsbaserad styrning har flera enheter haft svårt att tillämpa under året på grund av pandemin, men där tycker Olle Vikmång att man kunde gjort mer.
– Vi har en del problem inom vård- och omsorgen som är kopplat till samverkan med medarbetarna där de ska ges mer inflytande i verksamheten och vara mer delaktiga, men som inte gjorts under året. Ska vi kunna göra ett bra jobb så måste vi ta tillvara på medarbetarnas kunskap, säger Olle Vikmång.
Under innevarande år finns inga pengar att skjuta till för att kunna "räta upp" verksamheterna, men 2021 blir det ett tilllskott till vård- och omsorgsnämnden.
– Hemtjänsten hoppas vi kunna stärka upp då. Jag förstår deras frustration och delar den till viss del, säger Olle Vikmång.