Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

En heldag i arkivens äventyr

Utställningar, föreläsningar, visningar. Arkivens dag erbjöd något för alla. "Den som tror det är dammigt och tråkigt i ett arkiv har aldrig varit där", säger Fredrik Blomberg.

Välbevarat. Ett nästan 600 år gammalt fastebrev från medeltiden visades upp vid Arkivens dag.

Välbevarat. Ett nästan 600 år gammalt fastebrev från medeltiden visades upp vid Arkivens dag.

Foto: Magnus Johansson

ARKIVÄVENTYR2016-11-12 13:50

För andra gången anordnades Arkivens dag i Finspång under lördagen. Det hölls öppet hus på flera platser: kommunhuset, Turbinhistoriska muséet och Bruksmuséet.

I Finspångs kommunhus bjöds det på ett späckat program med filmförevisning om gamla NÖK (från 1965–1971), Fredrik Blomberg höll föredrag om Anders Lundström (gossen från Risinge som blev trädgårdsmästare på Bergianska trädgården i Stockholm), flera utställningar, rundvisning i arkivet och Lars-Otto Gullman föreläste om smideskonstnären Carl Mertens.

Risinge hembygdsförenings ordförande Fredrik Blomberg invigningstalade.

– När man öppnar arkivboxen börjar äventyret och vips är man borta från nuet. Våra arkiv rymmer så mycket spännande. Vi är beroende av våra arkiv, vår historia, för att förstå nuet. Det är viktigt att all information inte bara blir liggande utan att kunskapen sprids, säger Fredrik Blomberg.

Kommunarkivarie Urban Larsson hoppas att fler ska få upp ögonen för allt spännande som finns i kommunens 1 600 hyllmeter stora arkiv.

– Det finns många Finspångsbor som inte har en aning om vad vi har och alla har möjlighet att sitta här och forska om de vill. Vi har haft dåligt med besökare och vill försöka ändra på det, säger Urban.

Han nämner flera projekt som är på gång.

– Vi ska kontinuerligt ha utställningar, som 75-årsjubileum för när Finspång kom upp i kommunsammanhang och nästa år ska vi ha 400-årsminnet av häxprocessen i Trollkäringeskogen. Under Arkivens dag vill vi gärna lyfta fram fastebrevet från 1435. Det är vårt överlägset äldsta dokument och bland de äldsta fastebreven i Östergötland, säger Urban Larsson.

I Turbinhistoriska muséet fanns det också mycket intressant för besökarna.

– Vi har enormt många gamla dokument. Till exempel avlöningsböcker från början av 1900-talet, där det står om inkomst och allt som drogs av för hyra, ved, potatis, specerier, kiosk och medicinfond, berättar Per Thörnblad.

– Det är intressant att följa personalen, man kan följa flera generationer, påpekar Dan Bäcklin.

I år har muséet haft drygt 800 besökare hittills.

– Vi har massa prylar i form av maskiner, turbiner, ångkraftverk och varje pryl har en intressant historia, säger Per Thörnblad.

– Jag har gjort i ordning en hel del bilder som vi visar upp och det finns totalt 15 000 bilder från Stals historia, från 1890 och framåt, berättar Dan Bäcklin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om