Det visade sig rätt snabbt att intresset för de utgrävningar som hållits i Skällviks borg under sommaren är stort bland många Söderköpingsbor. När arkeologen Martin Rundkvist på torsdagskvällen skulle hålla föredrag om ämnet i Stinsen blev det snabbt överfullt i lokalen och extrastolar fick tas fram.
Martin Rundkvist har intresserat sig för medeltida borgar ett tag nu och ägnat tre somrar att utforska olika sådana belägna i Östergötland.
– Det är ett projekt som vi kallar "Hemma på borgen" där vi vill ta reda på vad de som bodde där tänkte och gjorde, berättar Martin Rundkvist som tillägger att Skällviksborg är en av de mest fyndrika av de som han grävt ut.
Att två borgar från ungefär samma tid ligger så nära varandra (Stegeborg ligger två kilometer bort) beror på att det i grunden rörde sig om samma borg.
– Den flyttade fram och tillbaks. Mellan 1300 och 1318 fanns Stegeborg 1 men från 1330 till 1360 är det verifierat att det var Skällviksborg som var i bruk. Sedan, från 1390, byggdes Stegeborg upp igen, säger Martin Rundkvist.
Under två sommarveckor arbetade 18 arkeologer och studenter plus fem metalldetektörer på Skällviksborgsområdet med att gräva ut sex schakt i olika delar av borgen för att kartlägga området.
– I den så kallade bagarstugan, som var en av de varmaste platserna i borgen, hittade vi elva mynt slagna mellan 1340 och 1364 för Magnus Eriksson och av dessa var två stycken tillverkade i Söderköping, berättar Martin Rundkvist:
– Där hittade vi också fem bentärningar och stengods så man kan tänka sig att borgens knektbesättning satt där och spelade tärning och drack.
Man hittade också en örslev av elfenben – något som användes av de högre stånden. Dessutom fann man en sigillstamp i brons.
– Jag blev överlycklig när vi hittade den. Sigillstampar var inget man slarvade med, det vore som att ge ut säkerhetskoden till sitt bank-ID. Man kan hitta sådana sönderslagna i gravar, på det sättet såg man till att de inte skulle missbrukas efter någons död, säger Martin Rundkvist som nu arbetar med en bok om dessa utgrävningar av Östgötska medeltidsborgar.
Efter själva föreläsningen kom många frågor från den engagerade publiken där en frågade om det fanns möjlighet att ställa ut fynden i Söderköping. Enligt Martin Rundkvist finns det inget som hindrar att till exempel Sankt Ragnhilds gille skulle kunna ställa ut delar av fynden så kanske kan vi framöver få tillfälle att beskåda dessa fynd med egna ögon.