– Det är faktiskt så att jag tycker att verksamheten fungerat förvånansvärt bra trots att vi haft, vad jag vill kalla, ständiga vakanser. Det vill jag faktiskt framhålla. Det är tack vare att personalen är så lojal och ställer upp för varandra och för Åklagarmyndigheten, menar Torsten Angervåg, chefsåklagare i Norrköping och berättar att åklagarkammaren i Norrköping under de senaste två åren även samordnat flera stora brottsutredningar som rör brottslighet som begåtts på många olika platser i Sverige. Den uppmärksammade så kallade modellfotografen är ett sådant ärende.
Samtidigt är han noga med att påtala att det inte är en hållbar situation.
– Våren har varit väldigt slitig. Det har varit så att jag också känt för min egen del att man jobbat så hårt under så pass lång tid. Alla ställer upp och jobbar mer fast det egentligen inte går. Jag har känt symtomen även hos mina medarbetare och fått gehör från mina chefer för en återrekrytering av arbetsmiljömässiga skäl.
– Man orkar inte jobba övertid dag ut, vecka ut och månad efter månad, säger Torsten Angervåg.
Det hela har mynnat ut i larm om arbetsmiljöproblem på Åklagarkammaren. Men Norrköpingsskrået har varit förskonade från sjukskrivningar.
– Även om jag har medarbetare som är i den åldern att de har små barn så är det förvånansvärt lite sjukfrånvaro och även för vård av barn. Man försöker få ihop vardagen ändå genom att partnern stannar hemma eller att man kanske ber om barnvakt.
Bristen på personal har bland annat lett till åklagarbyte i flera uppmärksammade fall. De åklagare som lett förundersökningen har alltså inte varit samma som i rätten.
– Det är klart att under semestertider händer det till viss del att man får hoppa in för en kollega så att de ska kunna gå på semester. Det är klart att det inte är önskvärt. Men även under ordinarie tid har det varit så att vi fått göra det för att få ihop pusslet, säger Torsten Angervåg.
Liknande problem i tingsrätten har gjort att man också fått byta åklagare för att helt enkelt kunna finna förhandlingsdagar.
– Annars är vi ganska måna om att den åklagare som haft förundersökningen också ska ha fallet i rätten. Man har träffat den åtalade och alla parter och det är lättrare att driva förhandling. Vi jobbbar hårt med det, men sen för att klara tidskraven har vi ibland varit tvungna att byta åklagare.
– Det här har vi tvingats göra i större utsträckning än innan. Men det är min bestämda reflektion att det inte påverkar utgången i målet, säger Torsten Angervåg och tillägger att det är enklare fall som lämnas över när det är ett måste. Större fall får man pussla om tills det funkar.
– Det gäller mål som inte har allt för lång inläsningstid. Det är ju heller inte effektivt om det ska läggas mycket tid på att nya åklagare ska läsa sig in på fallen. Sedan är det ju en trygghet för parterna att det är samma åklagare.
Åklagarna i Norrköping har också vid några tillfällen fått hjälp av andra åklagarkammare genom inlånade åklagare och möjligheter att närvara vid förhandlingar via videolänk.
Torsten Angervåg pekar också på att omsättningen av personal hos polisen gjort att de mer erfarna utredarna riskerar att lämna yrket – vilket många redan gjort. Det innebär i sin tur att det är många relativt nyrekryterade poliser i tjänst. Det blir då ännu hårdare belastning på åklagarna – som måste handleda polisen i större utsträckning än tidigare.
– Totalt sett finns det för få poliser och polisen är inte lika självgående som de var tidigare, även om de är väldigt duktiga på att rekrytera rekrytera ny personal som har goda förutsättningar för att bli bra utredare. Det kommer att bli jättebra om några år.
– Men det är ett större behov för polisens utredare att det hela tiden finns åklagare tillgängliga som styr utredningsverksamheten. Det sätter press på åklagarna både i att leda polisen och i att ständigt vara tillgängliga.
– Vi är inte maskiner och det handlar om en verksamhet som ska funka dygnet runt. Det blir merarbete och en tuff anspänning att alltid finnas tillgängliga för att fatta tvångsmedelsbeslut, säger Torsten Angervåg.
– Man får inte ha en dålig dag. Det måste alltid tas korrekta beslut.
Just åklagarnas situation ska lossna nu. Flera rekryteringar är på gång. Bland annat väntas två nya åklagaraspiranter till kammaren.
– Jag ser ljuset i tunneln, säger Torsten Angervåg.
– Det tar givetvis tid innan de kan delta i produktionen fullt ut, men ganska snabbt kommer de in i arbetet och kan avlasta de äldre kollegorna.
Aspiranterna anländer ungefär samtidigt som den åklagare som varit uppkopplad ett år på det enorma bedrägerimålet i Norrköpings tingsrätt är tillbaka i ordinarie tjänst.
– Sedan kommer vi att låna en färdig kammaråklagare från Malmö, som kommer att jobba från september och till mars/arpri 2018, säger Torsten Angervåg.
Han vill samtidigt öppna för vidare debatt.
– Jag hade önskat att man lite tidigare än man gjorde öppet diskuterade detta. Det finns för många erfarna poliser som redan lämnat polisväsendet. Min önskan är såklart att de ska komma tillbaka och det är då viktigt att de känner att man jobbar med den här frågan.
– Det är viktigt att våga och konstruktivt vilja diskutera att trycket på polisen under lång tid varit för hårt och att man är medveten om detta och har samma lägesbild. Först då kan det bli bättre, säger Torsten Angervåg.