Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Så trivs östgötarna på jobbet

När hösten och mörkret kryper på kan det kännas tungt att gå till jobbet – men de flesta östgötar gillar ändå sitt jobb. 94 procent trivs på sina arbetsplatser visar ny statistik.

Nio av tio östgötar trivs på sitt jobb. det visar ny statistik från Avonovo.

Nio av tio östgötar trivs på sitt jobb. det visar ny statistik från Avonovo.

Foto: Isabell Höjman/TT

ARBETE2018-10-06 14:00

Det är företagshälsan Avonovo som på uppdrag av arbetsgivare i Östergötland ställt frågor till medarbetare om hur de trivs på jobbet.

Och svaren är överväldigande positiva.

94 procent svarar att de ofta eller mycket ofta trivs med sitt arbete och sina arbetsuppgifter.

Sex procent svarar att de sällan trivs på jobbet och mindre än en procent att de aldrig trivs.

– Att gilla sitt arbete är centralt för att må bra och göra ett bra jobb. Om man inte trivs är det viktigt att försöka ändra på situationen, säger Robert Persson-Asplund, forskare och chefspsykolog på Avonova i ett pressmeddelande.

Det är inte bara i Östergötland de allra flesta trivs på jobbet. Resultatet för länet ligger nämligen i nivå med riket i sin helhet.

– Det allra viktigaste för att trivas på jobbet är att vi har stor frihet att styra det egna arbetet. Det är mycket roligare att gå till jobbet utan en klåfingrig chef som detaljstyr vad vi ska göra. Därför måste det vara kristallklart vem som är ansvarig för vad, säger Robert Persson-Asplund.

Fakta

Tre tips till dig som inte trivs på jobbet:

1) Kartlägg vad som skaver. Om du inte trivs är det viktigt att du först själv försöker förstå orsakerna. Gör en lista med både sådant som du uppskattar på jobbet och sådant som du ogillar.

2) Prata med din chef. Våga ta upp dina tankar om vad som skulle kunna bli bättre vad gäller dina arbetsuppgifter och annat på jobbet. En bra chef ser dina förbättringsförslag som en möjlighet till utveckling av arbetsplatsen.

3) Prova något annat. Försök göra saker annorlunda på jobbet och utvärdera om din trivsel ökar. Om du ändå inte känner att arbetsplatsen är rätt för dig är det bättre att byta arbetsplats än att stanna kvar och vara missnöjd.

Källa: Avonovo

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om