Nu kan alla intresserade tjejer från 16 år och uppåt testa på vad det innebär att vara brandman – den 5 maj anordnas nämligen en provapå-dag i Norrköping av Räddningstjänsten Östra Götaland (RTÖG) och syftet är naturligtvis ganska uppenbart.
– Det här är för att få fler tjejer att förstå att det här är ett yrke även för dem, upplyser Sylvia Rydström, kommunikationsstrateg på RTÖG.
– När det bara är tjejer kan det också vara lättare att våga ställa frågor – sedan får de också testa olika uppgifter.
Folkbladet berättade i februari om arbetet med att få en rimligare könsbalans inom de kommunala räddningstjänsterna – RTÖG har enligt de senaste siffrorna 4,5 procent kvinnlig operativ personal vilket ligger ungefär på riksgenomsnittet. Det är en ökning men från en låg nivå.
– Vi jobbar ju på flera plan för att få en bättre könsbalans och provapå-dagen är ett sätt, säger Sylvia Rydström.
Kontaktperson för provapå-dag är Linn Kampner på RTÖG som själv jobbat som operativ.
– Om jag minns rätt har det anordnats tre såna här provapå-dagar tidigare, den senaste för sju år sedan, berättar Linn Kampner som redan då kände att det här var ett bra koncept.
– Då deltog ett tio-tal kvinnor i blandade åldrar upp till 35-40 år, nu tyckte vi att det var dags igen.
Varför är det så svårt att få in fler tjejer i räddningstjänsten?
– Jag tror att samhället har en föråldrad syn på vad det innebär att arbeta inom räddningstjänsten. Många tror att man måste vara ett stort fysmonster men så är det ju inte, vi vill att vår personal ska spegla samhället, säger Linn Kampner som menar att larmen och det direkta räddningsarbetet bara är en del av RTÖG:s verksamhet.
– Vi arbetar mycket med förebyggande arbete, utbildar på olika sätt, har tillsyner och besöker även i hemmet. Vi gör mycket som alla kanske inte tänker på.
Under provapå-dagen kommer deltagarna att få träffa tjejer som arbetar som brandmän samt få en överblick vad det innebär att arbeta inom räddningstjänsten genom konkreta övningar.
– Vi kommer att göra ett så kallat rullbandstest som ligger till grund för att antas till vår utbildning. Sedan blir det en arbetsrelaterad bana där man får släpa en docka och hantera verktyg, det blir kall rökdykning och så lite släckteknik, berättar Linn Kampner som påpekar att allt är frivilligt för de som kommer.
Sista anmälningsdag är 26 april och det är ett begränsat antal platser så det är bäst att passa på att anmäla sig.
– Vi tar in 10-12 tjejer och har redan fått in flera anmälningar. Men vi planerar att ha en till provapå-dag i augusti så då man kan gå då om det skulle bli fullt i april, säger Linn Kampner.
Anmäla sig gör man genom att mejla namn, kontaktuppgifter, ålder och eventuella allergier till Linn Kampner (linn.kampner@rtog.se). Själva provapå-dagen kommer att äga rum på Räddningstjänstens utbildningscenter på Arkösundsvägen i Norrköping.