Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Inte ett hopplöst läge"

Stora förändringar kommer krävas för att möta utmaningarna på framtidens arbetsmarknad.Det menar Sven Otto Littorin (M) som gästade Östsvenska Handelskammaren i går.

Johanna Palmér vd på Östsvenska Handelskammaren höll i samtalet.

Johanna Palmér vd på Östsvenska Handelskammaren höll i samtalet.

Foto: Henrik Jonsson

ARBETE2018-08-15 14:00

Den förre detta arbetsmarknadsministern har lämnat politiken sedan länge och arbetar numera med en del internationella uppdrag, bland annat i Saudiarabien.

– Man kan säga att jag exporterar arbetslinjen till Saudiarabien, säger Littorin som tidigare i år släppte boken ”Möten” där han berättar om anklagelserna som gjorde att han hastigt lämnade regeringen 2010.

I går var han på besök i sin tidigare hemstad Norrköping för att delta i en diskussion om kompetensförsörjning som Svenska Handelskammaren och Moderaterna bjöd in till.

Flera branscher och företag skriker efter folk med rätt kompetens – men luckorna är många gånger svåra att fylla.

Marie Morell (M), oppositionsråd i Region Östergötland, tog upp sjukvården som ett exempel där de just nu sliter med den här frågan.

– Där hänger vi hänger inte med i kompetensutvecklingsarbetet av våra redan befintliga arbetare för de är överösta med jobb. De hinner inte forska, de hinner inte gå vidareutbildningar, de som anmäler sig till att utbilda sig till specialistsjuksköterska får inte tjänstledigt för att chefen kan inte avvara dem. Det blir en ond spiral, säger hon.

För att möta framtidens utmaningar på arbetsmarknaden kommer det krävas stora förändringar menar Littorin.

–  Förr i världen kunde man gå till arbetsförmedlingen och se vilka bristyrken som fanns om tio år. Sen kunde de göra en liten tabell och det var ganska tillförlitligt. Då kunde de se ganska långt fram. Nu kan de inte se ett halvår fram i princip för det ändrar sig så otroligt fort. De förändringar som sker nu långsiktigt tror jag är mycket större än vi anar.

Han jämför digitaliseringen som sker just nu med industrialiseringen under 1800-talet då en stor del av den svenska arbetskraften under några decennier gick från att arbeta med jordbruk till att arbeta i industrier.

– Och vi hade en enorm utveckling när det gäller produktivitet så vi har klarat det tidigare och det gick utan stora blodutgjutelser eller revolutioner. Det är bara det att man måste förstå att det är där vi är, säger Littorin och fortsätter:

– Det är inte ett hopplöst läge på något sätt. Som land och ekonomi är Sverige bra på att anpassa sig och hitta nya vägar och det kommer vi klara den här gången också men det är lite stökigt på vägen dit.

Fakta

Här är några av de saker Moderaterna vill arbeta för när det gäller arbetsmarknad och utbildning:

• Förbättrad vägledning och matchning mellan utbildning och arbetsmarknad.

• Förbereda utbildningssystemet för att i framtiden kunna underlätta omställning och studier senare i livet, eller som del av kompetensutveckling vid sidan om arbetet.

• Inslag av entreprenöriellt lärande i skolan.

• Utveckling och ökat samarbete regionalt och med näringslivet om vuxenutbildning och yrkeshögskolan.

• Garantera elever tillgång till bra utbildning genom möjligheten att välja skola, i och utanför den egna kommungränsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om