Anna drabbad av smuggelhundsligan

Vad som skulle bli en härlig valptid slutade med en kamp på liv och död. Den söta lilla som valpen Anna köpt visade sig vara en smuggelhund.

En del av de valpar som smugglas in i Sverige har levt ett mycket tufft liv och kommer från så kallade valpfabriker.

En del av de valpar som smugglas in i Sverige har levt ett mycket tufft liv och kommer från så kallade valpfabriker.

Foto: Mostphotos

Nyheter2019-11-12 11:10

Det var 2018 som Norrköpingstjejen Anna, som egentligen heter någonting annat, skulle köpa sig en pomeranian. En dvärghund av spetstyp. 

Anna hittade till slut sin lilla hund på annons på Blocket. Vad hon inte visste då var att hon hade att göra med notoriska hundsmugglare. Anna är en av många som drabbats, vilket dokumentärserien "Älskade smuggelhund" på SVT var först med att berätta.

Anna åkte upp till Stockholm och träffade en kvinna och en man, som uppgav sig äga hundarna. 

–  Det fanns två valpar i rummet som vi kom in i. Men sedan hävdade de att det fanns hundar som de var hundvakt till i rummet bredvid, säger Anna. 

Valparnas mamma var inte hemma vid köpet. Säljarna hade lovat att valparna var både vaccinerade och uppfödda i hemmiljö. Någon stamtavla hade de inte. Vaccinationsintyg och besiktningsprotokoll uppgav säljarna att de hade glömt på landet och att det skulle skickas med posten. När pappren väl senare anlände med posten bestod de istället av ett pass – som visade sig vara förfalskat.  

–  Men jag begärde att få se legitimation och krävde en kvittens på betalningen när jag var i lägenheten, säger Anna. 

På så sätt fick hon säljaren att skriva under med sitt riktiga namn, något hon haft nytta av i efterhand. 

– Det var ju också så att man inte fick betala med annat än kontanter. Så jag fick gå runt till flera bankomater för att få ut de här summorna, säger Anna som betalade 19 000 kronor för valpen som uppgavs vara sex månader gammal. 

När passet väl kom insåg Anna att det var falskt. 

–  Då började jag styra om med vaccination i samråd med Jordbruksverket och veterinär. Då började jag förstå att de var smugglade. 

Men Anna backade aldrig från köpet. 

–  Man är ju dum sådär och det är ju så man aldrig ska göra, säger Anna. 

I dag är hunden ett par år, enligt passet. 

–  Men jag tror att den är mycket yngre! 

Den mår bra och lever familjeliv hos Anna, men har men av sin tidiga uppväxt, bedömer Anna. 

–  Det är en mycket speciell hund. Jättesnäll men man kan till exempel inte putta bort henne för då blir hon aggressiv. Det är precis som att hon blivit illa behandlad.

Historien slutar bra tack vare att Anna själv tog tag i alla vaccinationer och isolerade hunden hemma. Upp till en viss ålder  kan hunden nämligen omhändertas och avlivas om det visar sig röra sig om en smuggelhund. 

När Anna kontaktade säljaren började en ny historia rullas upp. Att hundarna skulle ha ogiltiga pass och vara smugglade var inget säljarna ville kännas vid. I stället blev de allt mer otrevliga. 

–  De sa att de ville komma och hämta hunden för att jag inte tog hand om den. Sedan blev tonen hårdare och hårdare i sms:en. Jag sa att de var välkomna att hälsa på men att hunden nu var registrerad på mig. Jag var rasist och allt möjligt för jag ifrågasatte varför hunden var från utlandet. Sen blockade de all kontakt med mig och jag hörde inget mer. 

Anna är nu en erfarenhet rikare. 

–  Jag rekommenderar ingen att köpa hund på det här sättet. Man ska köpa från en registrerad kennel. 

Någon ersättning för de omkostnader som Anna själv lagt på omvaccination har hon aldrig fått. 

–  Nej, jag vet inte om det är värt att hålla på med det. Men jag hoppas att fler, i och med dokumentären, träder fram och berättar om de utsatts för samma personer, säger Anna. 

Programmet Älskade Smuggelhund finns i två delar på SVT Play. 
 

Smuggelhundar

SVT:s dokumentärserie "Älskade Smuggelhund" är en serie i två delar som tar upp problematiken med smuggelhundar. Dokumentären berör ett antal fall som drabbats av samma liga, verksam i Stockholmsområdet. Hundarna har försetts med falska pass och det har, enligt dokumentären, ljugits om åldrarna för att kunna importera hundarna unga. Utöver det ska också rabiesvaccinationer har skippats, trots att detta är krav för att importera hundar till Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!