Rubriken för seminariet i "Josbaren" på Hästgatan 4 i Visby var "Hur kan AI (Artificiell intelligens) dubblera Sveriges tillväxt år 2035?" Riksdagsledamoten och tidigare oppositionsrådet i Norrköping Mathias Sundin (L) var en av fem paneldeltagare som diskuterade på seminariet i den med människor fullproppade lilla baren.
Sundin börjar så sakta bli ett namn i "digitaliseringskretsarna." Utöver hans stora intresse och fallenhet för teknikpolitik så vill Sundin själv understryka att en av orsakerna till hans alltmer tydliga position som digitalpolitiker är att konkurrensen inte är direkt mördande.
– Under förra årets Almedalsvecka så skrev någon på Twitter att "alla utom partiledarna talar om digitalisering." Den där tweeten kunde skickas ut igen. Jag har kollat de fyra stora partiledardebatter som har genomförts sedan Almedalen 2016. Under alla dessa timmar av taletid för partiledarna nämns ordet "digital" endast en (1) gång; och då i en bisats, berättade Mathias Sundin i ett inlägg på seminariet.
Vegard Kolbjørnsrud är biträdande professor vid Norges Business School. Han deltog i panelen i Josbaren. Ett av Kolbjørnsruds specialområden är att undersöka hur "intelligenta maskiner/robotar" påverkar och kommer att påverka företags- och förvaltningsledningars arbetsmiljö och arbetsuppgifter.
– I första skedet är det administrativa rutinsysslor som budgetarbete, uppföljning, insamling av uppgifter/statstik och sådant som kommer att tas över av maskiner. Och eftersom administrativa sysslor av det slaget utgör ungefär halva arbetstiden för ledningen så är det betydande förändringar vi talar om, sa Vegard Kolbjørnsrud på seminariet.
Mathias Sundin anser för sin del att skola och utbildning borde vara ett samhällsfält som påverkas starkt av AI.
– Möjligheterna att hjälpa varje barn med inlärning och kunskapsutveckling ökar dramatiskt med ett medvetet och kompetent användande av digital teknik. Men här finns ett stort motstånd. Absurt nog ställs ofta böcker av papper upp som ett bättre alternativ. Jag har inget mot pappersböcker - eller blyertspennor för den delen - men vi måste förstå att de i grunden är tekniska lösningar som sedan länge kan ersättas av andra och 1000 gånger mer effektiva tekniska lösningar, sa Mathias Sundin.
När Sundin först bröt igenom i det rikspolitiska bruset så var det som uttalad motståndare till avlyssning och datainsamling i stort. Nu slåss han för rätten att ha drönare utrustade med kameror.
– Digitaliseringen är en väldig positiv kraft som inte kan stoppas eller backas tillbaka. Men det är precis lika viktigt nu som då med lagstiftning som gör klart att det är den enskilde som äger rätten över uppgifterna om sig själv.