Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Lagar äldrematen – blir inte dyrare

På äldreboendet på Trumpetaregatan, tidigare Mariabacken, är god och nyttig mat en självklarhet. "De som bor hos oss äter bättre än på andra boenden".

Näringsrika kakor. Med protein. Det bjöd Anette Andersson från Findus kommunens måltidsinspiratör Maria Tladi Lindquist, t v, på.

Näringsrika kakor. Med protein. Det bjöd Anette Andersson från Findus kommunens måltidsinspiratör Maria Tladi Lindquist, t v, på.

Foto: Malin Perk

äldremat2017-10-13 17:00

Det berättar personalen i en fullsatt sal på Louise De Geer konsert och kongress. Detta i samband med att Norrköpings kommun på fredagen anordnade en kunskaps- och inspirationsdag för att höja kunskapen om måltidens betydelse och öka engagemanget hos medarbetarna inom vård och omsorg. Drygt 200 personer fanns på plats

– Vi vill, förutom forskning, visa upp goda exempel, säger Maria Tladi Lindquist projektledare på vård- och omsorgskontoret.

Och ett av de goda exemplen som dessutom prisas av kommunen är demensavdelningen på Trumpetaregatan. De satsar hårt på att måltiderna ska vara en aktivitet och en social stund.

– Kvällsmåltiderna förbereds under hela dagen, säger personalen och visar inspirerande och fina mat- och kakbilder.

Enligt enhetschefen Lise-Lotte Hübsch så är alla i personalen "halvt kockar och konditorer". Här bakas allt kaffebröd till exempel.

– Och vi är nästan det enda boendet i kommunen som har tillstånd att laga vår egen mat, säger Lise-Lotte Hübsch och framhåller att man inte har högre bemanning.

Enligt enhetschefen kostar det inte mer att laga eget än vad färdigmaten gör på andra äldreboenden.

Kostombud Lena Stjärnborg framhåller att man hushållar med ekonomin:

– Om vi bestämmer oss för att bjuda på räkmackor på fredagen lagar vi något billigare, som pannkakor eller raggmunk, en annan dag.

Och det bästa av allt:

– Våra dementa äter bättre än på andra boenden, säger de och berättar att de även lägger i en hel del grädde och smör i maten.

För undernäring är ett stort problem, framförallt på demensboenden, enligt Maria Tladi Lindquist.

Måltidsdagen, som arrangerades för andra året, är en del i en övergripande satsning för att öka kvaliteten på maten och ge brukarna en förhöjd måltidsupplevelse.

Förutom Trumpetargatan så fick tre andra enheter diplom då de utmärkt sig i arbetet med att förbättra maten eller måltidsmiljön:

Äldreboende på Lindövägen 102: har arbetat med att servera goda mellanmål med mycket näring och protein. för att minska matsvinnet.

Äldreboende på Plåtslagaregatan 8: har skapat en mer hemtrevlig atmosfär genom att låta de äldre lägga upp maten själva.

Projektet Hälsokörkortet: där brukare med intellektuell funktionsnedsättning deltar i en cirkelgrupp med olika hälsoteman, till exempel mat, motion och avslappning.

malin.perk@folkbladet.se

011-200 446

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om