Det säger dietist Hanna Nixon s om hade stora visioner när hon nyligen började på sitt nya jobb på Cityhälsans vårdcentral. Hon skulle bland annat jobba med matförbättringar på demensboendet Borgmästaregården eller Klingsbergsgatan 34, som det heter numera.
Hanna var väl medveten om att många äldre som bor där är undernärda precis som på andra demensboenden.
– Jag såg framför mig hur de skulle få varm choklad med vispgrädde på kvällen för att bryta den långa nattfastan. (Se faktaruta).
Det visade sig dock inte vara möjligt då personalen berättade för Hanna att det inte finns de resurserna att arbeta med.
– Mer mjölk och vispgrädde ryms inte i budgeten och brödet måste hushållas med för att räcka hela veckan, säger hon.
Så det blev alltså inte som hon tänkt sig. Situationen visade sig vara riktigt illa när det kom till maten. Entusiasmen förbyttes mot besvikelse och frustration.
– Jag har ju ingen mat att jobba med, i princip det enda jag kan göra är att skriva ut näringsdrycker, säger Hanna Nixon.
De flesta kommunala äldreboenden får sedan en tid tillbaka sin mat, lunch och middag, från samma kantinföretag. Frukost, mellanmål och alla tillbehör får boendet handla in själva.
– Måltiderna är inte kompletta näringsmässigt, menar Hanna Nixon.
Hon är chockad över synen hon mött på demensboendet.
– Alla äldre får inte tillräckligt med mat, en del får inte äta sig mätta. För en liten dam på 40 kilo kan portionerna vara tillräckliga men inte för en större person som dessutom kanske har ökat behov på grund av sjukdom. Portionerna är små och framförallt middagen, är inte komplett, enligt dietisten.
Och mellanmål och kvällsmål är inte tillräckligt näringstäta för att komplettera det totala dagsbehovet, menar hon.
Näringsdryckerna som en del brukare använder får de betala själva, så detta drabbar inte kommunens budget. Dietistkollegorna i Linköping förskriver inte några näringsdrycker till kommunens boenden.
– I Linköpings står boendena för näringsdryckerna om det behövs och den boende behöver alltså inte betala något extra utan där resonerar de så, att maten ska ingå i hyran.
Men för de äldre som bor på kommunala boenden i Norrköping blir det en extra kostnad då de både betalar för näringsdrycker och den ”vanliga maten”.
– Det är helt galet att de som faktiskt kan äta och som har god aptit får näringsdryck istället för riktig mat.
Hanna tycker att det är konstigt att inte några anhöriga slagit larm om det här.
– De kan ju inte veta hur illa det är.
Sist hon besökte Borgmästaregården var det fisk till lunch.
– De fick 70 gram fisk, tunn sås, två potatisar samt lite kokta morötter. Utan att ha räknat på näringsinnehållet så kan jag konstatera att det är väldig lite energi och näring för en genomsnittsperson.
Till middagen på vardagar som serveras klockan 16.30 kan de boende välja mellan tre rätter – Två små raggmunkar med lingonsylt – utan fläsk eller grönsaker, mannagrynsgröt med saftsås eller soppa – utan bröd eller andra tillbehör. Mjölk ingår inte till maten utan istället serveras lättdryck.
– Det är bara att konstatera, det är inte bra att bli gammal när det kommer till maten om du är hänvisad till kommunens boende, säger Hanna Nixon bekymrat.