Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Krisen på Sandtorpsskolan löses akut med mer personal

- Sandtorpsskolan i Åby kommer snarast att få mer personalresurser, för att lösa den akuta krisen. Men på längre sikt får vi diskutera vilka lösningar som är bäst.  Det summerade kommunalrådet Lars Stjernkvist (s), efter ett långt möte med hela skolpersonalen igår, det vill säga samtliga lärare och fritidspedagoger. Även nya rektorn Jenny Öhlund, tidigare på Ektorpsskolan, och områdeschefen Margareta Rosell var med.

ÅBY2008-01-30 03:00
Bakgrunden till krismötet var att eleverna i en årskurs ett blivit så stökiga, att personalen inte längre ansåg sig klara av situationen. Det lär ha förekommit att elever kastat stolar omkring sig, slitit loss element från väggarna och även gett sig till att slå mot lärarna. Dramatiskt brev
- Jag fick ett riktigt dramatiskt brev från personalen, vilket gjorde att jag direkt tog kontakt med dem och har nu haft ett långt möte om situationen och vad som kan göras för att förbättra den. Både på kort och lång sikt, säger Lars Stjernkvist efter gårdagens möte. Och hur ser lösningen ut? - Det vi kan göra akut på kort sikt är att sätta in mer personal i den klass som varit så stökig och här lovade områdeschefen Margareta Rosell att hon inom sina nuvarande ramar har möjlighet till detta. - Exakt hur den avlastningen kommer att se ut, vilken kompetens som behövs och hur mycket extra resurser som ska sättas in, får nya rektorn och områdeschefen bestämma om. Bättre samarbete
- På längre sikt behövs det dock andra lösningar och här handlar det mycket om att utveckla samarbetet mellan personalen på förskolan, fritidshemmet och skolan. Det vill säga att tillsammans använda all den kunskap och kompetens som finns på skolan, på ett bättre sätt, säger Lars Stjernkvist. Något som alla var helt överens om. Splittring?
Diskuterades förslaget om att splittra den stökiga klassen i mindre grupper? - När man säger att det behövs avlastning, handlar det om att bli fler vuxna i klassen, men det var ingen av personalen som argumenterade för en splittring av klassen. Däremot delar man redan idag upp klassen i grupper under vissa lektioner och om man ska göra det i större utsträckning, är sådant som rektor och lärare får titta på. Fanns det några signaler om att vissa föräldrar tänkte ta bort sina barn från skolan och placera dem i någon annan skola? - Nej, det nämndes inte. Däremot är det givetvis jobbigt och påfrestande med såna här möten för både personalen och för mig som ansvarig politiker, att höra om de allvarliga bekymmer som i det här fallet Sandtorpsskolan råkat ut för. Hoppfull
- Jag åkte dock ifrån mötet betydligt mer hoppfull, än när jag kom dit. Bland annat därför att alla var överens om att det går att lösa de problem som uppstått och att man kommer att klara att ge extrastöd till de barn som så behöver. - Men ingen föreslog att man måste lyfta bort några elever för att få rätsida på problemen, utan alla var inställda på att ge alla barn bra undervisning och ett starkt stöd, bara man nu får extra resurser att sätta in i det här akuta läget. Vad händer nu? - Skolan får extra personalresurser snarast och jag tänker följa upp hur det fungerar. Något jag alltid gör, oavsett om det är enskilda som hör av sig till mig eller som i det här fallet en hel personalgrupp.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om