Arbetsmiljöverket har sedan 1,5 år tillbaka tagit krafttag mot det skadliga dammet kvartsdamm, det vill säga det damm som uppstår när man till exempel krossar sten, sågar eller slipar. Partiklarna som bildas kan orsaka cancer och lungskador, som i sin tur bland annat kan leda till den obotliga sjukdomen silikos, stendammlunga. Sedan november 2015 gäller strängare föreskrifter och sanktionsavgifter kan utdömas om man inte är noga med att skydda sina anställda mot det farliga dammet.
Arbetsmiljöverket genomförde en inspektion på ED Bygg den 18 maj där det bland annat uppdagades brister med det kvartsdammet på bygget på Katrineholmsvägen 5-7 i Åby. Det leder nu till att verket kräver att arbetsmiljöarbetet ska förbättras på byggföretaget.
– Om så inte sker riskerar verksamheten föreläggande eller förbud, skriver Arbetsmiljöverket i sitt inspektionsmeddelande.
Pernilla Bergman, arbetsmiljöinspektör, som var med vid kontrollen i Åby berättar att hon och kollegorna titt som tätt åker ut på olika byggen. Ibland spontant men främst efter att ha fått in förhandsanmälningar från byggherren själv.
– Planen är att vi ska genomföra så många bygginspektioner som vi har möjlighet till, säger Pernilla Bergman.
Hon säger att det är vanligt att de hittar brister när det gäller hanteringen av det farliga dammet.
– De större byggföretagen har bättre förutsättningar att följa kvartsföreskrifterna.
Bergman förklarar att ED bygg hade en riskbedömning men att den inte var tillräckligt tydlig.
– Dels är riskbedömningen för exponering av byggdamm ofullständig, dels saknas riskbedömning av de kemiska produkter som hanteras, står det i protokollet.
ED bygg fick sex dagar på sig att inkomma med svar om åtgärder.
– Det händer ju så mycket på ett bygge så det går ju inte att ge dem två månader, då kan ju bygget redan vara klart, säger Pernilla Bergman.
ED bygg har efter kritiken reviderat sin arbetsmiljöplan för att ”tydliggöra i vilka moment som risken för såväl kvartsdamm som kontakt med kemiska produkter föreligger”.
– Vi har också förtydligat vilken skyddsutrustning och vilka hjälpmedel som ska nyttjas vid arbeten där kvartsdamm kan exponeras, skriver platschef Daniel Larsson och skyddsombud Robert Lundqvist i sin återkoppling till Arbetsmiljöverket.
Så här svarar företaget på kritiken om saknad dokumentation av dammbindare:
– Detta är nu inhämtat från leverantör för att kunna uppvisas på arbetsplasten.