Den blonda multiinstrumentalisten från Stockamöllan har medvind. Sannolikt har lovord från den tidigare amerikanska presidenten Bill Clinton efter en konsert i Malmö bidragit framgången.

Året som precis är slut har varit rena succéåret. Det inleddes med varieté-turnén med Carling Family Big Band, som slog publikrekord. Turnésommaren beskriver Gunhild Carling dom ”sjukt rolig och händelserik”. Det blev en vända till Brasilien för att ge ett par konserter innan turnén avslutades med gig på Stockholms slott, där Kungen firade 40 år på tronen.

Under året hann hon även med en vända till New York med festivalspelningar. Året avrundades tillsammans med Christer Sjögren och Lotta Engberg på en julturné genom Sverige – och Norge. Men den utsålda konserten i Stavanger fick ställas in på grund av stormen Sven.

Artikelbild

När de kom till färjeläget utanför Haugesund på väg mot Stavanger tog resan stopp. Vindstyrkorna ökade i snabb takt, färjetrafiken stoppades och broarna stängdes.

– Vi gick med öppna ögon rätt in i döden. Det hemska var att ingen sa någonting. Jag sa till slut: ”Jag hoppar av”. Inget är värt den panik och dödsångest vi kände. Bussen höll på att välta och båtarna gå i kvav. Det enda vi pratade om i bussen var hur det skulle vara om vi dog.

– Det var utegångsförbud i Stavanger så publiken hade inte heller tillåtits att gå ut. Det var nog det värsta jag varit med om. Jag har alltid varit den som är modigast i klassen, men nu var jag ganska mesig och tyckte det kändes för farligt.

Men besöket i Norrköping en månad före jul var desto bättre.

– Det var så trevligt. För Christer Sjögren är Norrköping ett klassiskt fäste, där han alltid har dragit mycket publik. Det är roligt. Men det finns också ett stort intresse för det jag gör.

Redan som sjuåring hängde Gunhild Carling med pappa Hans och mamma Aina Carling när de skulle repa. Hon plockade hon upp en trombon som låg på golvet och började spela. På den vägen är det.

Blåsinstrumenten kom att bli hennes styrka, både trumpet och trombon. Men hon spelar också säckpipa, blockflöjt – och en rad andra instrument.

– Nästa år ska jag banne mig ta med en cykel. Hon kan nog spela på den också, lovade Christer Sjögren vid senaste Norrköpingsbesöket.

– Äsch, det har ju Frank Zappa redan gjort. Jag har hittills bara hållit mig till riktiga instrument, säger Gunhild och tillägger:

– Men sånt där är ju jättekul. Det vore det spännande att spela på oljefat och cykelekrar...

Med Carling Family Big Band återvänder hon nu till De Geerhallen med sin livliga jazz- och varietéshow. Då medverkar bland andra bröderna Max Carling (klarinett, violin, tenorsax) och Ulf (trummor), pappa Hans (piano, trumpet) och mamma Aina (banjo). Det bjuds på storbandsjazz i 30- och 40-talsstil, dansuppvisning av den världsbekanta Lindy Hop-truppen Harlem Hot Shots samt klassiska varieténummer.

Läs hela artikeln i tisdagens Folkbladet.