Det där med ekonomi har alltid förbryllat oss. Inte vår egen, för den är tämligen liten och hanterbar, även om den varit allt för knaper ibland. Nej det är det här med världsekonomin som vi inte begriper oss på. Det enda som ger jobb, sa Anders Borg nyligen, det är skattesänkningar så att människor får mer köpkraft.

Och då undrar vi om det verkligen är mer samhällsekonomiskt försvarbart att en familj som redan har två TV apparater, köper ytterligare en TV apparat än att pengarna istället satsas i skolan så att barnen i familjen får en bra utbildning och trivs i sin skola? Det kan väl inte vara bättre att ungarna sitter hemma och ser på TV än att de går i skolan. Och då kommer vi till ett annat fenomen som är obegripligt för oss och det är att om pengarna satsas i en privat skola som har fler outbildade lärare och lägre personaltäthet, för att de skall kunna ta ut vinst som dom inte betalar skatt på, ja då är det lönsamt för samhället, för fri företagsamhet är alltid lönsamt av någon anledning.

Ett annat problem är det vi exporterar. Är det verkligen samhällsekonomiskt lönsamt att exportera vapen om man ser till andra delar av samhället? Om man ser till ett större samhälle än vår lilla plätt? Finns det inte tillräckligt med vapen i världen? Om vi tittar på alla konflikter som pågår så verkar det ju inte vara brist på krigsmateriel och inte på villiga säljare. Det som däremot behövs är t ex mat, sjukvård, sanitet, jordbruksredskap, brunnar, byggnadsmaterial och förnybar energi. Varför är inte det lönsamt att exportera? Förmodligen för att ingen vill betala för det därför att allt för många fortfarande tror att man kan nå fred genom att slåss.

Även vi medborgare ska vara lönsamma." Det skall löna sig att arbeta" har vi ju hört ett antal år. Däremot behöver det inte löna sig att ha arbetat, det beror på vad du arbetat med. Vi skall prioritera dem som valt att arbeta brukar ju vår statsminister säga. Så om du istället valt att bli sjuk så får du faktiskt skylla dig själv. Ett annat samhällsproblem som vi klurar på emellanåt är bostadsmarknaden." Det går inte att bygga bostäder som folk har råd att hyra" är ett påstående som hörs allt för ofta. Nää och vad gör vi då? Satsar på tälttillverkning? I det här landet måste vi faktiskt ha bra bostäder och det måste väl för allt i världen vara politikernas uppgift att se till att vi har det.