På 90-talet hade Lisa Tilling hade långt framskridna planer på att sätta upp den musikalen Children of Eden. Men föreställningens stora sponsor hoppade av och hela projektet fick läggas ner.

- Allt föll och fick rätt tråkiga efterspel, berättar Lisa Tilling.

Men nu blir det äntligen av - 20 år efter mötet med musiken. Det skedde i samband med att Jesus Christ Superstar sattes upp i Mjölby 1992.

- De som höll i den introducerade mig för musiken. Jag blev tvärförälskad. Den är jättelättlyssnad, ibland lite klurig. Men den är oerhört kraftfull och maffig.

Lisa Tilling har nu varit i kontakt med upphovsmannen Stephen Schwartz i London och har fått tillåtelse att göra en konsertversion av musikalen. Musiken har aldrig tidigare spelats offentligt i Sverige.

- Det är Sverigepremiär och jag är lite stolt över det. Ingen har tagit tag i den.

Musikalen baseras på Första mosebok och berättar historien om Adam och Eva, Kain och Abel, och andra akter behandlar Noa och syndafloden.

- Som musikal blir det en oerhört stor produktion. Du kan tänka dig Noaks ark med alla djur?Vi har plockat ut godbitarna och tagit bort en del mellantjafs.

Låttexterna är på engelska, eftersom ingen översättning finns färdig. Men mellan musiken berättar Robban Zetterberg den ganska välkända handlingen på svenska.

- Men det är så mycket mer än den bibliska texten. Det handlar mycket om relationer, framför allt pappa-barn och familj. Texten är fin, och tar upp att kärleken kan handla om att våga släppa taget.

- Först hade jag tänkt läsa texten själv, men jag inser att det inte går. Nu gör Robban det. Han är en bra berättare och kan förmedla en text. Jag hoppas att folk blir berörda och får sig en tankeställare.

Läs hela artikeln i Folkbladet.