Den starka doften av tjära som möter oss redan i trappan för tankarna till hav. Så passande för en sommarutställning. Följer man luktspåret kommer man till träkonstnären Lars Malm fina fiskar i fönsternischerna, med Strömmens vatten glittrande utanför.

Han är en av konstnärerna i konstnärsgruppen BlandArt i Söderköping. Inbjudan att medverka i Konstforums sommarutställning har gått ut till alla konstnärsföreningar i trakten. Uppropet har resulterat i en utställning med totalt 100 verk av 40 olika konstnärer och konsthantverkare.

Artikelbild

| Gustav Bolins stengods "Härlig är jorden".

Där Lars Malm talar till doftsinnet, låter Inger Södergren sin konst stimulera hörseln och känseln. Hennes stengodsverk Ibaba är tänkta att röras vid. När de vänds uppstår ett märkligt ljud från en liten nötkärna från Nigeria. Den är inkapslad i en form som påminner om nöten som har en vit rand runt skalet.

I utställningen samsas bland annat keramik, oljemåleri, akvarellmåleri, broderi, små torrnålsetsningar, foto och skulptur. De flesta av konstnärerna är välkända namn som regelbundet ställer ut på hemmaplan på t ex Galleri Kronan i Norrköping eller Rådhuset i Söderköping. Men det finns undantag, exempelvis Lars Löfman som har sin ateljé i Gamla Bryggeriet, men istället brukar ställa ut i Stockholm eller Göteborg. Han visar ett par oljemålningar i en historieflirtande stil som påminner om holländska stilleben från 1600-talet med bord som dignar av mat.

Detta är tredje sommaren i rad som Konstforum gör en generös sommarutställning som blir till en palett av vad länet har att erbjuda i konstväg, med en naturlig tyngdpunkt på Norrköping.

- Det här är ett sätt att visa så många som möjligt den konst som åstadkoms lokalt och i regionen. Vi vill också ge en bild av variationen - den mängd olika sätt som konstnärerna här uttrycker sig på, säger Hans-Ove Hedman, på Konstforum.

Artikelbild

| Konst som doftar sommar. Lars Malms Fina Fisken är behandlad med tjära.

- En del menar att det inte går att göra en sådan här utställning - att det är omöjligt att göra alla rättvisa, så var och en syns. Men det känns som att vi åstadkommit ett konstverk av det här. Det är roligt, för konsten vi har fått in håller hög kvalitet.

Utställningen pågår till den 8 juni.

Artikelbild

| För tredje året utvidgar Konstforum sin säsong med en sommarutställning. "Vi manifesterar att vi finns. Men det ger oss också en möjlighet att visa verk av några konstnärer som inte fått chansen att ställa ut." säger Hans-Ove Hedman, Konstforum.

Artikelbild

| Norrköpingskonstnären Lars Löfmans Château de Pibarmon och Stilleben med apa II.