175 dagar kvar till valet och Anders Borg vill att hans partikamrater ska locka 1000 personer om dagen att rösta på Alliansen.

 

-  Nu skiljer det cirka 100 000 röster i de senaste mätningarna mellan blocken så om vi får 175 000 nya röster är vi i majoritet.

Artikelbild

 

Och dem ska moderaterna locka genom ytterligare sänkta skatter och fullföljandet av arbetslinjen.

 

- De som röster på Mona Sahlin i valet kan ju börja med att ge henne 400 kronor, för det är så mycket hon vill höja skatten vilket skulle betyda att årets löneförhandlingar inte leder till någon reallönehöjning, sa Anders Borg.

Artikelbild

 

Stark oro
Det märks att finansministern är orolig för hur valet ska sluta och varnar gång på gång vilka konsekvenserna blir och borgarna förlorar. Han menar att arbetslösheten inte kommer att sjunka i lika hög grad och lika fort som med Alliansen vid makten. Han varnar också för att vänsterblocket åter ska måla in människor i ett bidragsbehovshörn.

 

- Man minskar inte arbetslösheten bland unga genom att höja arbetsgivaravgiften, man får inte fler människor i arbetslivet genom att göra dem bidragsberoende. Det ska löna sig att arbeta, sa Anders Borg.

 

Ur krisen
Anders Borg menar att Sverige är ett av få länder som gått helskinnade ur krisen.

 

- Sverige är på väg ur den största krisen som en av de starkaste länderna och den svenska ekonomin växer snabbast. Arbetslösheten har nått sin topp och kommer under de närmaste åren att sjunka.

 

Men påpekade han, frågan är hur långt den kan sjunka innan efterfrågan på arbetskraft blir så stor att man måste börja höja lönerna och då kommer priserna att stiga på nytt, vilket kan leda til att arbetslösheten på nytt ökar.

 

Om vi får fortsatt förtroende av väljarna kommer vi att fullfölja arbetslinjen, men om i stället Mona Sahlin får makten kommer arbetslösheten sjunka i betydligt långsammare takt.

 

Så ska han locka kvinnor
Att moderaternas arbetsmarknadsåtgärder inte är perfekta erkänner han villigt.

 

- När man inför 180 000 arbetsmarknadsåtgärder på ett år blir det ett och annat misstag.

 

Moderaterna vill fortsätta att sänka inkomstskatten, inte för höginkomsttagarna utan för vanliga människor, och det vill man göra genom att höja taket för statlig inkomstskatt för att det är de riktigt rika som ska betala värnskatt.

 

Nyckeln till Sveriges framtid ligger i utbildning och då främst matematik och naturvetenskap, för bara genom att se till att Sverige producerar ingenjörer i världsklass kan vi undvika att företag som Ericson flyttar utomlands där kompetensen finns.

 

På frågan om hur Alliansen ska locka kvinnliga väljare svarar Anders Borg att kvinnorna ska använda sitt förnuft.

 

- Vi vet att kvinnor har bättre koll på sin ekonomi än vad männen har, genom att inse att en undersköterska har fått mer i plånboken genom våra skattesänkningar och även inse att det blir mindre i plånboken med Mona Sahlin som statsminister. De som röster på Mona Sahlin kan börja med att ge henne 400 kronor för det är vad hennes skattehöjningar kommer att kosta, svarade Anders Borg.

 

Inga siffror
Hur stora skattesänkningar Alliansen vill göra nämnde Borg inte i siffror.

 

- Vi måste först se vilket utrymme vi har innan vi kan lova något, man kan inte som koalitionen lova vitt och brett utan att ta ansvara för kostnaderna. Det är genom ansvarsfull ekonomisk styrning vi har klarat oss genom krisen och det är genom att fortsätta jobba för ett överskott som vi kommer att klara nästa kris också, sa Anders Borg.