Söndagen den 8 mars stänger Banverket all tågtrafik mellan Katrineholm och Norrköping. Då ska norra tunneln vid Graversfors rustas upp, för att där ska kunna tillåtas högre hastighet på sträckan.

Arbetet kommer att pågå under drygt tre veckor, till och med torsdagen den 1 april.

Genom att reparera och förstärka den norra tunneln kan hastigheten höjas från 40 kilometer i timmen till 70 kilometer i timmen genom den.

Artikelbild

- Det känns bra att vi har kunnat få till den här lösningen tillsammans med operatörerna, och att arbetet sker under så kort tid. Vi har verkligen strävat efter att hitta metoder som stör trafiken så lite som möjligt under avstängningen, säger Banverkets anläggningschef Björn Svanberg, i ett pressmeddelande.

Under avstängningen kommer X2000-tågen mellan Stockholm och Malmö att ledas om via Nyköping. Godstrafiken ska gå via Hallsberg och den lokala persontrafiken mellan Norrköping och Katrineholm ersätts av bussar.
- Under renoveringsarbetet kommer SJ att göra allt för att ersättningstrafiken ska fungera så smärtfritt som möjligt för kunder, säger Peter Lundqvist, chef för SJs division Trafik, i en kommentar.